Emberséges döntés: nem kell fizetnie az unokáját mentő nagymamának

Nem kell bírságot fizetnie annak a nagymamának, aki azért állt meg az autópálya leállósávján, mert az unokája fuldoklott az autóban. A nagyszülő első fokon közigazgatási bírságot kapott, amit Budapest rendőrfőkapitánya megsemmisített. Terdik Tamás a belügyi államtitkár jelenlétében adta át a megszüntető határozatot a hölgynek.

2022. 09. 21. 20:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest rendőrfőkapitánya mint másodfokon eljáró hatóság megsemmisítette az első fokon eljáró hatóság közigazgatási bírság kiszabásáról rendelkező határozatát, amit azért szabtak ki egy gépkocsivezetőre, mert július 1-jén a Balaton felől a főváros felé tartva szabálytalanul megállt az M7-es autópálya leállósávjában. 

A BRFK a Facebook-oldalán azt írja: az idős asszony fellebbezéséből kiderült, hogy azért húzódott félre, mert a hátsó ülésen utazó egyik unokája fuldokolni kezdett. 

Bár a KRESZ előírásai csak kivételes esetben engedik meg a leállósáv igénybevételét ¬– és a jogszabály még a rosszullétet sem sorolja ide – Budapest rendőrfőkapitánya az eset összes körülményét figyelembe véve megszüntette a közigazgatási hatósági eljárást, egyben elrendelte a fellebbezési illeték visszatérítését is.

Az erről szóló határozatot Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy szeptember 20-án Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes jelenlétében személyesen adta át a nagymamának.

"Akinek gyermeke, unokája van, az pontosan tudja, hogy milyen egy életért felelni. Éva néni hétéves unokája, Álmos az autóban lett rosszul, miközben az autópályán tartottak Budapestre. A nagymama a higgadtságát megőrizve azonnal unokája segítségére sietett, s az autóval a leállósávban állt meg, hogy segítsen a fuldokló kisfiún.

Szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen esetekben lehet használni a leállósávot, így bár első fokon százezer forintos bírságot szabtak ki a nagymamára, másodfokon megszüntették az eljárást. 

A szabályok és a törvények mindenkire vonatkoznak, ám az emberi élet védelme mindennél fontosabb, így a rendőrség a törvény adta kereteken belül tud emberséges döntést hozni az ehhez hasonló esetekben

– írta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a közösségi oldalán, hozzátéve: „Kívánom, hogy a nagymama és unokái soha többet ne éljenek át ilyen helyzetet!”

Borítókép: Terdik Tamás és Rétvári Bence Éva nénivel (Forrás: BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.