Szilágyi Péter: Magyarország minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösségnek

Az államtitkár szerint a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára versenyképessé vált a külhoni magyar oktatás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 03. 14:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Kárpátalján működjön az óvodától a felsőoktatásig terjedő anyanyelvi oktatási rendszer – hangsúlyozta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kárpátaljai magyar iskolák tanévnyitó ünnepségén.
A kárpátaljai magyar iskolák hagyományos tanévnyitó ünnepségének idén az Ungvár közelében fekvő Kisgejőc református temploma adott otthont. Szilágyi Péter a magyar iskolák tanévnyitóját egy óvatos, apró lépésnek nevezte a megszokott, békés hétköznapok felé. Úgy fogalmazott: a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetsége (KMPSZ) vezetésével a magyar iskolák pedagógusai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy állandóságot teremtsenek a gyermekek mindennapjaiba. Ezt közös erővel sikerült elérni, így a háború ellenére a régió összes iskolájában elindulhatott a jelenléti oktatás – mutatott rá a helyettes államtitkár, kiemelve a pedagógusszövetség elnökének, Orosz Ildikónak a szerepét. – A magyar kormány továbbra is közvetlenül támogatja a szülőföldjén magyar oktatásban részesülő óvodás és iskolás gyerekeket – mondta.

A folyamatos módszertani és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően mára elértük azt, hogy a külhoni magyar oktatás versenyképessé vált a többségi oktatással szemben 

– jelentette ki Szilágyi Péter, hangsúlyozva, mennyire fontos, hogy Kárpátalja még ezekben a nehéz időkben is a béke szigetét jelentse mindazoknak, akik a kulturális vagy nyelvi különbözőségeket félretéve már generációk óta békésen, egymást segítve tudnak itt élni.

Szilágyi Péter köszönetet mondott a KMPSZ, a történelmi egyházak, a jótékonysági szervezetek, a magyar intézmények munkatársainak a bajba jutott embereknek erőn felül nyújtott segítségért. – Hisszük, hogy a béke mindenki közös érdeke – jelentette ki a helyettes államtitkár.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke kiemelte a pedagógusok szerepét a háborús menekültek ellátásában, biztosítva emellett az online oktatást a tanintézményekben. Köszönetet mondva a magyarországi karitatív támogatásért emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai menekülteket a magyar állami támogatásból felújított, megfelelő körülményeket biztosító tanintézményekben helyezték el.
A KMPSZ elnöke a sikeres kezdeményezések között említette a Határtalanul nyári iskola programot, amelynek segítségével 64 magyar tannyelvű iskola alsó tagozatos diákjai vehettek részt nyári napközis táborban, ahol közösségben, játszva tanulhattak, felkészülve az idei tanévre. Emellett a magyar állam támogatásával 800 gyerek üdülhetett az Erzsébet-táborokban. Orosz Ildikó arra szólította fel a pedagógusokat, hogy maximálisan használják ki az őszi fagyok beálltáig tartó időszakot. 

Fogadjuk el higgadtan a helyzetet, és őrizzük meg Kárpátalját a béke szigetének

 – mondta.

Borítókép: Szilágyi Péter (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.