időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Szívhangrendelet: Megérkezett az Európa Tanács bírálata

Forrás: MTI
2022.09.28. 16:20 2022.09.28. 18:23
Szívhangrendelet: Megérkezett az Európa Tanács bírálata

Nehezíti az abortusszal kapcsolatos ellátás igénybevételét az a magyarországi miniszteri rendelet, amely előírja a terhes nők számára, hogy meghallgassák a magzat szívhangját – jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán.

Dunja Mijatovic a biztonságos abortusz nemzetközi napja alkalmából kiadott közleményében azt írta: 

az Európa Tanács számos tagországának jogszabálya továbbra is korlátozza a nőket és a lányokat az abortuszhoz fűződő jogaik teljes körű gyakorlásában.

Dunja Mijatovic (Fotó: Flickr)

Kijelentette: a biztonságos terhességmegszakítás terén elért fejlődés visszafordítása ellentétes a tagállamok vállalt kötelezettségével. Sajnálatos módon egyes európai országok olyan lépéseket tettek, amelyek visszavetik a szexuális és a reproduktív egészséghez fűződő jogok terén elért eredményeket – emelte ki az emberi jogi biztos, majd úgy fogalmazott: 

az, hogy Magyarország a közelmúltban miniszteri rendeletet fogadott el, amely előírja a terhes nők számára, hogy a terhességmegszakítás előtt meghallgassák a magzat szívhangját, tovább nehezíti az abortusszal kapcsolatos ellátás igénybevételét.

Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta: ott több terhes nő életét vesztette amiatt, hogy késett az életmentő sürgősségi ellátás, aminek a rendkívül korlátozó lengyel abortusztörvény volt az oka.

Az emberi jogi biztos felszólította az Európa Tanács tagállamait: biztosítsák az abortusz lehetőségét azzal, hogy jogszabályaikat összhangba hozzák az emberi jogi normákkal és figyelembe veszik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) abortuszellátásra vonatkozó iránymutatását. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a tagállamok figyelmet fordítsanak a fogyatékkal élő, a rosszabb társadalmi vagy gazdasági helyzetben élő nők és lányok, a roma nők, a migráns nők, valamint a leszbikus, biszexuális és interszexuális nők hozzáférésére a biztonságos és legális abortuszhoz.

El kell ismerni továbbá a nők és a lányok szexuális és reproduktív egészségéhez fűződő jogainak védelmében tevékenykedő szervezetek erőfeszítéseit. Egyetlen jogvédőt sem lehet munkája miatt közigazgatási vagy bírósági zaklatásnak kitenni – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.