Megóvhatjuk a nőket egy olyan lépéstől, amely egy életen át fájdalmat okoz

Texasban már évekkel ezelőtt a bevezették a szívhang meghallgatását, amelynek eredményeként a terhességmegszakítást fontolgató nők 78 százaléka meggondolta magát.

2022. 09. 14. 15:56
Chrenkó Zoltán Mihályné
Nyíregyháza, 2015. június 9. Chrenkó Zoltán Mihályné védõnõ megméri egy kismama súlyát a Védõnõi Szolgálatnál, Nyíregyházán, a Stadion utcában 2015. június 9-én. Chrenkó Zoltán Mihályné 2014 védõnõje. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szívhangtörvény bevezetésével megóvhatjuk a nőket egy olyan hibás lépéstől, amely egy életen át fájdalmat okoz

 – fogalmazott lapunk megkeresésére Görgey Zsuzsanna életvédő, aki hosszú évek óta dolgozik olyan nőkkel, akik abortuszra készülnek vagy még évekkel korábban túlestek azon. Mint mondja, sokan közülük – olykor egészen idősek is – a mai napig bánják a döntésüket, amelynek következtében kisiklott az egész életük.

Nagyon sok olyan nőt ismerünk, aki gyertyát visz a temetőbe vagy megünnepli a meg nem született gyermeke születésnapját. Sőt egyszer egy olyan festményt kaptam egy asszonytól, amely – mint mondta – a meg nem született gyermeke el nem játszott játékait ábrázolja.

A Magyarok Európában Közhasznú Egyesület elnöke szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a magzatnak szívhangja van. Ezért is jelentős lépés az abortusztörvény módosítása, amely a szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését. Mint mondja, Texasban már évekkel ezelőtt bevezették a szívhang meghallgatását, amelynek eredményeként a terhességmegszakítást fontolgató nők 78 százaléka meggondolta magát. 

Görgey Zsuzsanna ugyanakkor fontosnak véli, hogy ne csak az édesanya – akit sokszor rákényszerítenek a magzat elpusztítására –, hanem az édesapa is meghallgassa az elvetetni kívánt gyermek szívhangját, hogy tisztában legyen azzal, hogy az utóda életéről vagy haláláról kell dönteni. 

A Séta az Életért szervezője továbbá kiemeli: a családtervezés nem a nőgyógyásznál vagy az abortuszrendelőben kezdődik, hanem sokkal előbb rá kell vezetni a gyermekeket és a felnőtteket, hogy ez nem egy szimpla beavatkozás. Itt élet vagy halál kérdése forog kockán, ráadásul az abortusz miatt sok nő válik meddővé, és utána évekig küzd – sokszor eredménytelenül – azért, hogy teherbe essen.

Borítókép: Egy védőnő megméri egy kismama súlyát a védőnői szolgálatnál Nyíregyházán (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.