időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Schittl Eszter a szívhangrendeletről: ha csak egy gyermeket ment meg, akkor is megéri

Harangozó Éva–Elek Nikoletta
2022.09.14. 12:55 2022.09.14. 13:43
Schittl Eszter a szívhangrendeletről: ha csak egy gyermeket ment meg, akkor is megéri

A születendő gyermekek is ugyanolyan értékesek, mint bármelyikünk, ezért őket is megilleti a védelem

hívta fel a figyelmet a csütörtöktől életbe lépő szívhangrendelet kapcsán Schittl Eszter, kiemelve: a törvénymódosítás által a magzat esélyt kapott, hogy megmutassa az anyukájának, hogy ő is él. A CitizenGO kampányigazgatója a Magyar Nemzet kérdésére kiemelte: „a biológia tudománya egyértelműen meghatározza, hogy az ember élete a fogantatásával kezdődik, ekkor jön létre az új, egyedi DNS-e. A technikai fejlődésnek köszönhetően pedig az ultrahangon keresztül mára teljesen világosan látható, és akár hallható is, hogy mi történik az anyaméhben, ahol a születendő gyermek fejlődik. Az abortusz során az ő életét oltják ki, kitépik a kis kezét, lábát, összeroppantják a kis fejét, majd a baba darabjait egy háztartási porszívónál hatszor erősebb szívógéppel kiszívják az anyaméhből. Ettől a kegyetlen eljárástól viszont a baba nem képes megvédeni magát, ezért van szüksége elsősorban az édesanyja, de ugyanígy az orvosok, az állam és az egész társadalom védelmére” mutatott rá. 

„Fontos tehát tisztázni – folytatta –, hogy a gyermek már az anyaméhben is él, csak még nagyon kicsi. A szívhang meghallgatása pedig tájékoztatja az édesanyát arról, hogy egy élő ember fejlődik a szíve alatt, akinek hozzá hasonlóan szintén dobog a szíve. Sok abortuszon átesett anya ugyanis már csak utólag tudja meg, hogy nem egy sejtcsomó, hanem a gyermeke haláláról döntött. Éppen ezért ha csak egy ilyen gyermeket megment ez a javaslat, már megérte meghozni”

húzta alá. 

Schittl Eszter továbbá országszerte életvédő központok felállítását javasolta, ahol a kapcsolódó szakterületek összehangolt munkája folyhat a várandós anyák és családok sokrétű krízisének megoldása és az életmentés érdekében. Ehhez kapcsolódva kifejezetten a válságban lévő gyermeket váró anyák és családok számára fontosnak tartják egy telefonvonal, egy tájékoztató honlap és egy chatszolgálat létrehozását is. A téma nyomán pedig támogatják a Szent István Intézet igazgatója, Máthé Zsuzsa Veletek az első pillanattól elnevezésű kezdeményezését is, hogy tüntessék fel az éjjel-nappal hívható segélyvonal és a tájékoztató honlap elérhetőségeit a várandóstesztek dobozain. 

Borítókép: Várandós nő. Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

Szívhang

Földi-Kovács Andrea: A szívhangrendelet vitán felül áll

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.