időjárás 4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Máthé Zsuzsa: A törvénymódosítás a magzat érdekét juttatja érvényre

Elek Nikoletta-Harangozó Éva
2022.09.14. 13:48 2022.09.14. 14:13
Máthé Zsuzsa: A törvénymódosítás a magzat érdekét juttatja érvényre

Bár érzékeny társadalmi kérdés, mégis olyan többletlehetőség, amely a gyermek érdekét juttatja érvényre

 – így vélekedett a magzati élet védelméről szóló törvény módosításáról Máthé Zsuzsa, aki nagyon jó ötletnek tartja az intézkedést. A Szent István Intézet igazgatója kiemelte: az abortuszon átesett nők 10-15 százaléka később megbánja a döntését, arra hivatkozva, hogy akkor nem volt elég ismerete. Ezért is fontos megmutatni az elvetetni kívánt gyermek szívhangját, ami életmentés és a szemléletformálás eszköze is. Ráadásul a nyár elején elvégzett reprezentatív kutatásukból kiderül, hogy 

a válaszadó nők kétharmada szerint a fogantatástól kezdődik az élet.

 Nem utolsósorban pedig az ultrahang-diagnosztikának is jelentős szerepe van a kapcsolat kialakításában, hiszen a magzat és az édesanya ezen a vizsgálaton keresztül tud találkozni, ami nemcsak morálisan jó, hanem a lelki egészséget, valamint a nők szabad döntésének jogát is szolgálja – fogalmazott az intézetigazgató.

Borítókép: Szülés a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának szülőszobájában (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Szívhang

Földi-Kovács Andrea: A szívhangrendelet vitán felül áll

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.