időjárás -2°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
Korábban is bebizonyították, hogy nem fontos nekik a magyarok véleménye

A Momentum elégetné a nemzeti konzultációs íveket

Máté Patrik
2022.10.16. 06:49
A Momentum elégetné a nemzeti konzultációs íveket

A Momentum ismét a nemzeti konzultációt támadja, mivel a párt közleménye szerint összegyűjtenék a kérdőíveket, amiket aztán gyújtósnak használnának fel. A párt az elmúlt években ugyancsak különböző akciókat hirdetett az aktuális konzultációkkal szemben, azonban ezek mindig kudarcba fulladtak.

A Momentum országszerte be fogja gyűjteni az emberektől a nemzeti konzultációs íveket, hogy papír fűtőtéglák formájában újrahasznosítsák – olvasható a baloldali párt által a napokban kiadott közleményben. 

A brüsszeli szankciókat eddig is feltétel nélkül támogató Momentum hazugságnak nevezte a fennálló válságot és ismét hitet tett amellett, hogy a szankciók működnek.

Továbbá úgy vélekedett, hogy a nemzeti konzultáció álkérdéseket tartalmaz. Nem meglepő, hogy Momentumot nem érdekli a magyar emberek véleménye, hiszen már a nemzeti konzultáció elindításának a hírére is úgy reagált, hogy a konzultációs íveket országszerte össze fogják gyűjteni, és gyújtós gyanánt eljuttatják azt a rászorulóknak. Elmondásuk szerint ezzel lehet kihozni a legtöbbet a nemzeti konzultációból, amit hazugnak és demagógnak tituláltak. 

Fekete-Győr András, a Momentum éléről a tavalyi, baloldali előválasztás csúfos kudarca után leköszönő politikus arról beszélt, hogy a szankciók a békét hivatottak kikényszeríteni.

Mindez nem új keletű magatartás a Momentumtól, hiszen a korábbi konzultációk alkalmával ugyancsak annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kormány ne kérdezze meg a magyar embereket a fontos ügyekben. Tavaly nyáron, amikor a minimálbér, a családi adó-visszatérítés és a hitelmoratórium mellett a migrációval és a hazai vakcinagyártással kapcsolatos kérdésekben mondhatták el a véleményüket az állampolgárok, akkor a Momentum ugyancsak propagandának titulálta a konzultációt, továbbá több plakátot is leragasztottak, ami a konzultáció kitöltésére buzdította az embereket. 

Végül a balliberális párt akciója kudarcba fulladt, mivel a konzultációt másfél millióan töltötték ki, és a válaszadók elsöprő többsége támogatta a kormány álláspontját az említett kérdésekben.

Egy évvel korábban sem volt más a helyzet, amikor 2020 nyarán a kormány a koronavírus-járvány kezeléséről, valamint a határvédelem fontosságáról kérte ki a magyarok véleményét: a Momentum akkor is fittyet hányt a konzultációra, miután a párt politikusai elkezdték összegyűjteni a kérdőíveket, és ugyancsak átragasztották a konzultációról szóló utcai plakátokat. 

Azonban hiába próbálkozott a Momentum, mivel másfél millióan éltek a lehetőséggel, hogy a konzultáción elmondják a véleményüket, a kitöltők pedig támogatták a kormányt a szükséges intézkedések meghozatalában.

Most a Momentumhoz hasonlóan a Jobbik szintén inkább elégetné a kérdőíveket, de ugyanígy gondolkodik Jakab Péter is. A Jobbik bukott exelnöke a Facebook-oldalán kijelentette:

ha jön a Fidesz nemzeti konzultációja, tűzre vele!

A legnagyobb baloldali párt, a Demokratikus Koalíció szintén az első pillanattól kezdve ellenséges a nemzeti konzultációval, szerintük ugyanis semmi értelme az embereket megkérdezni a szankciókról. A Gyurcsány-párt a konzultációt hazugságnak nevezte. Korábban pedig Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozott úgy, hogy örül a szankcióknak, és annak, hogy a magyar kormány sem tudta megakadályozni az elfogadásukat.

 

Decemberig várják a véleményeket

A héten megkezdődött a nemzeti konzultációs ívek postai kézbesítése. Magyarország állampolgárai kifejthetik véleményüket a Brüsszel által bevezetett olajszankciókról, gázszállításról, nyersanyagokról, nukleáris fűtőanyagokról szóló döntésével kapcsolatban. Véleményüknek adhatnak hangot emellett a paksi atomerőmű-beruházással, a turizmus korlátozásával kapcsolatban. Ezenkívül az élelmiszerárakra, valamint a migrációra kiható szankciókról is elmondhatják a véleményüket az állampolgárok. A kérdőív visszaküldése ingyenes, a feladási határidő 2022. december 9.

A nemzeti konzultáció kérdései:

  • Ön egyetért-e a brüsszeli olajszankcióval?
  • Ön egyetért-e a gázszállításokra vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért-e a nyersanyagokra vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért-e a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó szankcióval?
  • Ön egyetért azzal, hogy a paksi beruházásra is terjedjenek ki a szankciós intézkedések?
  • Ön egyetért a turizmus korlátozásával járó szankciókkal?
  • Ön egyetért az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal?

Borítókép: A Momentum több politikusa tüntet (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.