Orbán Viktor: Tűzszünet, béketárgyalás kell!

A miniszterelnök szerint béketárgyalások magával hoznák a gazdasági megnyugvást is.

Elek–Máté–Ternovácz
2022. 10. 14. 7:40
ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. július 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban 2022. július 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interjú során elhangzott legfontosabb kijelentések:

  • Szabadságunk elérését 1956-ban mi is egy béketárgyalásban reméltük 
  • A tisztességesebb árakhoz a békével jutunk el
  • Szankciós felárat fizetünk
  • Már nem Magyarország az egyetlen ország, amelyik felteszi a kérdést, hogy mi folyik itt
  • Az USA nyer, Oroszország nem veszít, Európa viszont egyre rosszabb helyzetbe kerül
  • Európa két táborra szakad
  • A szankciókról nem kérdeztek meg senkit
  • Ha felrobbantanák a gázvezetéket, Magyarország azt terrorcselekménynek tekintené
  • A Frontex nem tudja megoldani a határvédelmet

 

– Vannak, akik arról beszélnek, hogy a háborút meg kell nyerni, míg mások, mint Magyarország, arról beszél, hogy tűzszünetre van szükség – közölte a Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök hozzátette: Magyarországnak nem kell elmagyarázni, hogy milyen lehet most harcolni az oroszok ellen, hiszen mi tudjuk, milyen volt a szovjet brutalitás ellen. – A szabadságunk elérését 1956-ban is egy béketárgyalásban reméltük – rögzítette a kormányfő. Mint mondta, van egy béketábor Európában, akik ezt a logikát követik. 

 

A béketábor

– Tűzszünet kell és béketárgyalások, ez hozná el a gazdasági megnyugvást is – fogalmazott. Van egy béketábor: Ferenc pápa, amerikai republikánusok, üzletemberek, Kissinger. A gazdasági megkönnyebbülést ez hozná el – mondta a kormányfő. – A tisztességesebb árakhoz a békével jutunk el. Nem sok jó szankciót láttunk eddig a világban – mondta Orbán. 

Brüsszelben viszont elszúrták a szankciókat

 – mutatott rá a miniszterelnök. Mint fogalmazott,

az országok óvatosak voltak a szankciókkal, mert tízből csak kettő-három szokott csak beválni, és sok esetben jobban fáj annak, aki kivetette, mint akire kivetették. 

– Szankciókat azok szoktak kivetni akiknek erőfölényük van. Energiaügyben viszont kétséges, hogy erőfölényünk lenne, mivel mi vásárlók vagyunk az oroszok pedig a szállítók. Tehát az, hogy ez energiatörpe szankciót vet ki az energiaóriásra igencsak szokatlan – rögzítette a kormányfő.

 

Már nem Magyarország az egyetlen, amely felteszi a kérdést

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy hat hónapja sürgetik az Európai Bizottságot, hogy tegyen le egy árcsökkentési javaslatot a szankciók mellé. Ezt viszont nem tette meg, ezért szankciós infláció van, és szankciós felárat fizetünk. Véleménye szerint végső megoldás az lenne, ha az unió elállna ettől a politikától, de ettől még nagyon messze vagyunk. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország részletesen megnézi az asztalra kerülő szankciókat. 

– Mindent megvizsgálunk, és ha a hazánk számára hátrányos szankciókat látunk, akkor felvesszük a küzdelmet. Nő az elégedetlenség, így az európai kormányfők között is egyre többen mondják, hogy nem ezt ígérték – hívta fel a figyelmet. – Most már nem Magyarország az egyetlen, amelyik felteszi a kérdést, hogy mi folyik itt – mondta a miniszterelnök a brüsszeli szankciókról. 

 

Terrorcselekménynek tekintenék

Hangsúlyozta, hogy mindezen az USA nyer, Oroszország nem veszít, Európa viszont egyre rosszabb helyzetbe kerül. 

A mi nézőpontunk szerint ez terrorcselekmény 

– beszélt az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáról a miniszterelnök. Jelezte: az utolsó nagy kapacitású gázvezeték, a török vezeték, továbbra is gázt szállít Magyarországra, ha pedig ezt felrobbantanák, akkor azt terrorista cselekménynek tekintenék. 

 

Európa két táborra szakad

A nemzeti konzultációra térve a miniszterelnök úgy fogalmazott: 

egy nemzetközi csata kellős közepén vagyunk. Európa egyre inkább két táborra szakad. 

Hazánk amellett érvel, hogy a szankciós politikát mindenképpen meg kell változtatni, mert „belegebedünk” ebbe. Mint mondta, rendszeresen fel is veti ezt a miniszterelnökök ülésén, hogy meddig fogják ezt csinálni, beszéltek-e az amerikaiakkal, hol van ennek a vége? Mivel számolhatnak a cégek vagy a családok? Orbán Viktor szerint ezekre a kérdésekre választ kell adni azoknak, akik a szankciókra kivetik, de ha ők nem tudnak választ adni, nem várhatják el, hogy ezeket a döntéseket csak hallgatólagosan is tudomásul vegyük. 

Magyarország eddig sikeresen harcolt a mentesítésért, ha azonban nem sikerült volna, akkor az infláció és az energiaárak a mainál is magasabb lennének, ráadásul nem lenne elegendő energia sem

 – mutatott rá. A kormányfő kitért arra is, hogy idehaza jelenleg 48,5 százaléka az éves fogyasztásnak a tározókban van, tehát ha valami folytán nem jönne gáz, akkor Magyarország körülbelül hat hónapig működni tudna. Ez fantasztikus teljesítmény, amivel az energiabiztonság tekintetében az elő háromban vagyunk Európában – húzta alá.

 

Nem kérdeztek meg senkit

Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy a szankciók bevezetéséről nem kérdeztek meg senkit, erről csak a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntött. Egyelőre viszont demokrácia van, és számít, hogy mit mondanak az emberek. Éppen ezért a magyar kormány a legfontosabb kérdésekben rendszeresen megkérdezi és a döntésekbe is bevonja az embereket. 

A nemzeti konzultáció pedig jó politikai eszköz arra, hogy egy többségi vagy nemzeti egyetértés jöjjön létre, amely a kormányt segíti a brüsszeli csatákban. 

Ezzel a nemzetközi színtéren is világossá lehet tenni, hogy van egy határ, amit a magyar emberek már nem fogadnak el – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy míg az amerikai gáz ötször-tízszer olcsóbb, tehát fel kell tenni a kérdést, hogy ki nyer ezen. – Úgy van összerakva az egész, hogy az európaiak csak veszíteni tudnak – tette hozzá.

 

A Frontex nem oldja meg a határvédelmet

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, a Frontex nem tudja megoldani a határvédelmet, mert a Frontex egy utazási ügynökség.  

Az illegális határátlépés bűncselekmény és nem támogatandó. Ezért van a déli határon kerítés és ezért dolgoznak határvadászok 

– hívta fel a figyelmet a kormányfő, majd közölte: majdnem 200 ezer illegális határátlépési kísérlet történt idén. Úgy látja, hogy a balkáni útvonalon óriási a nyomás, mindez pedig már a 2015-ös helyzetet idézi. – A szolidaritási mechanizmus, ami ilyen puhán hangzik, az valójában azt jelenti, hogy szétosztjuk egymás között a migránsokat. Ezt meg kell akadályoznunk, ami 2015 óta sikerült is – húzta alá Orbán Viktor. A miniszterelnök leszögezte, kizárólag a magyar emberek döntése, hogy kikkel akarnak együtt élni.

Az interjút itt tudja visszahallgatni:

 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.