A világ 250 legjobb egyeteme közé került a Semmelweis

Magyar egyetem most először szerepel a Times Higher Education világrangsorának legjobb, 250-es mezőnyében.

Forrás: semmelweis.hu2022. 10. 12. 14:25
null
Budapest, 2022. szeptember 3. Hallgatók esküt tesznek az egyetem jogarára tett kézzel a Semmelweis Egyetem 2022/2023-as tanévének ünnepélyes megnyitóján a budapesti MVM Dome sportcsarnokban 2022. szeptember 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi eredményén 41 helyet javítva a Times Higher Education (THE) világrangsorának legjobb 250 egyeteme közé került a Semmelweis Egyetem. Az orvosegyetem honlapján olvasható beszámoló szerint ez az eredmény azért is jelentős, mivel 

magyar egyetem most először szerepel a THE világrangsorának legjobb, 250-es mezőnyében. 

A kiemelkedő helyezés kapcsán a SOTE rektora kiemelte: a Semmelweis Egyetem Magyarország és Közép-Kelet-Európa legjobb felsőoktatási intézménye, amely leginkább a tudományos teljesítményének, a világszinten is elismert oktatási minőségének, a nemzetközi vérkeringésben való részvételének, nagyarányú külföldi hallgatói létszámának, valamint a Covid-járványban való kiemelt szerepvállalásának köszönheti kimagasló eredményét a felsőoktatási rangsorokban. 

Elődeink nyomdokain járunk, az elmúlt négy évben pedig rendkívül intenzív munkát végeztünk, amelyet az eredményeink is tükröznek. Immár a nyugat-európai egyetemek komoly versenytársának számítunk, célunk, hogy bekerüljünk a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye és Európa top öt gyógyító szakegyeteme közé 

– fogalmazott Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem egyébként az elmúlt négy évben folyamatosan javított pozícióján a THE világranglistáján, ahol öt mutató – az oktatási környezet, a kutatás, az idézettség, az ipari bevételek és nemzetközi orientáció – alapján mérik az intézményeket. A SOTE-t 2019-ben még a 491. helyre sorolták, majd 2020-ban a 457., 2021-ben pedig a 426. helyre lépett elő. 2022-ben már a 277. volt, innen lépett előre most a 236. helyre, mivel a legtöbb indikátorban főként az idézettség és a kutatás terén is javítani tudott.

Az Európai Unió tagállamai között a Semmelweis a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a listán.

A Semmelweis tájékoztatása szerint összesen 11 hazai egyetem került fel a THE listájára. Az első ezerbe bekerült egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601–800., a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem a 1001–1200 helyen szerepel a rangsorban. Az összesített rangsor élén az Oxford, a Harvard, valamint harmadik helyen, holtversenyben a Stanford és a Cambridge Egyetem szerepel.

Borítókép: Hallgatók esküt tesznek az egyetem jogarára tett kézzel a Semmelweis Egyetem 2022/2023-as tanévének ünnepélyes megnyitóján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.