Adóreformot sürget a Momentum

– A baloldal túladóztatással vádolja a jobboldali kormányt, ami tizenkét éve csökkenti az adókat – állapította meg válaszában Fürjes Balázs.

2022. 10. 24. 14:48
GELENCSÉR Ferenc
Budapest, 2022. július 4. Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl sok adót kell fizetni a Momentum elnök-frakcióvezetője szerint. Gelencsér Ferenc ma a parlamentben napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy mik is azok az adók, és hogyan működnek. 

Szerinte a magyarok elképesztő mennyiségű adóval járulnak hozzá a közös célokhoz, de nem teljesen tiszta számára, hogy mik ezek. – Romokban az egészségügy, romokban az oktatás – jelezte felszólalásában Gelencsér Ferenc, hozzátéve: 

a magyarok lényegében már semmit nem tudnak megvenni a magas adóterhek miatt.

Így például nem tudnak majd téli cipőt venni, ami számításai szerint 15 ezer forintba kerül, három gyermek esetén pedig már 45 ezerbe. De meleg ruhára is spórolniuk kell a magyaroknak, amire amiatt lesz szükség, mert az iskolákban hideg lesz a télen. 

Gelencsér Ferenc kifejtette: a Fidesz-kormány az utóbbi tizenkét évben nem költött eleget az iskolák korszerűsítésére. – Hideg iskoláink vannak és nagy stadionjaink – váltott egy újabb ellenzéki közhelyre a Momentum-elnök, aki szerint lényegében 

minden a kormány hibája, ami jelenleg az országban rossz dolog. 

– Nem ezt ígérték, a kormánynak törlesztenie kell, szolgálják végre a magyar népet! – szólította fel az ülésteremben helyet foglaló kormánytagokat Gelencsér, majd közölte: 

– A Momentum adóreformot fog benyújtani az Országgyűlésnek ezen a héten. 

Vélhetően ennek már része az a javaslat, melyről szintén beszélt napirend előtti felszólalásában a Momentum-elnök. Eszerint a pedagógusok bérét szja-mentessé kellene tenni, addig míg nincs meg a béremelés.

– A baloldal túladóztatással vádolja a jobboldali kormányt, ami tizenkét éve csökkenti az adókat

– állapította meg válaszában Fürjes Balázs. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese elmondta, hogy az szja-t, a társasági adót és nyereségadót is csökkentették. 

Fürjes a momentumosokat emlékeztette saját választási programjukra, mely szerint emelték volna az szja-t, akár 30 százalékra, sávos adózás bevezetésével; de a társasági adó növelését is ígérték. 

Ha pedig a kormányoldal áfacsökkentést kezdeményezett (például az alapvető élelmiszerek esetén) azt a baloldal sosem támogatta. 

A fideszes politikus hozzátette: 

A beszedett adókból van rezsitámogatás; havi 181 ezer forint minden magyar családnak. – Árstopokat, kamatstopot vezet be a kormány, gyármentő program indult, és a munkahelymentő program is elő van készítve – magyarázta a miniszterhelyettes. 

Szerinte a jólét és szabadság programját valósítja meg a kormány. 

– Nekünk Magyarország az első, a haza nem eladó, ez a meggyőződés csak szívből jöhet – jelezte Fürjes Balázs. 

Felszólalása végén Gelencsér Ferencet a Momentum árnyék-elnökének nevezte, utalva ezzel arra, hogy egyre többen beszélnek arról a baloldalon, hogy az olimpiaellenes pártban és környékén nagyon sokan Donáth Anna visszatérését várják, a mostani elnökre csak mint beugrósra tekintenek.

Borítókép: Gelencsér Ferenc a parlamentben (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.