Dobrev a színpadon, Gyurcsány a háttérben

Tizenkettedik kongresszusát tartja október 29-én a DK, amit eredetileg pár nappal korábbra hívtak össze, ám azt már előre határozatképtelennek nyilvánították – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került meghívóból. Eszerint az esemény fő attrakciója Dobrev Klára beszéde lesz, aki ismerteti árnyékkormánya ter­veit. A kongresszuson módosítják a DK alapszabályát is, ám azt nem tudni, hogy mi célból – a meghívóban feltüntetett honlapon ugyanis semmilyen információ nem szerepel ezzel kapcsolatban.

Bákonyi Ádám–Gabay Dorka
2022. 10. 08. 7:03
null
20200301 Budapest Kongresszusi Központ Demokratikus Koalíció X. tisztújító kongresszus Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valójában megismételt kongresszust tart a DK október végén, a párt ugyanis eredetileg pár nappal korábbra, október 25-re hirdette meg XII. kongresszusát, amelyről azonban érdekes módon előre tudták, hogy határozatképtelen lesz – derül ki a lapunk birtokába került meghívóból, amit Sebián-Petrovszki László jegyzett szeptember 21-i keltezéssel. 

A pártigazgató ebben azt írta, hogy a DK 25-én, a K11 Művészeti és Kulturális Központban tart kongresszust, majd rögtön azzal folytatta, hogy

 várható határozatképtelenség esetén a megismételt kongresszust” 29-én tartják meg a Kongresszusi Központban, amely „a megjelentek számától függetlenül határozatképes”.

A meghívóban ismertetett napirend szerint az esemény egy zárt és egy nyílt ülésből áll majd. A zárt ülésen terítéken lesz a párt 2022. évi költségvetése, a felügyelő, az etikai bizottság, valamint az elnökség beszámolója, nem utolsósorban pedig a DK alapszabályának a módosítása. Azt, hogy utóbbit mi indokolja, egyelőre nem tudni. 

Noha a meghívó szerint a párttagok és a regisztrált támogatók a DK hivatalos kongresszusi honlapján tájékozódhatnak az előterjesztések tartalmáról, a megadott oldalon – egyelőre – semmiféle információ nem szerepel.

 Csupán annyi olvasható, az előző kongresszus véget ért, a honlap pedig akkor frissül, amikor megkezdődik a felkészülés a mostanira.
A DK XII. kongresszusának fő attrakciója Dobrev Klára délben kezdődő, immár nyílt ülésen zajló beszéde lesz, amelyben beszámol árnyékkormányának eddig munkájáról, illetve ismerteti annak következő időszakra vonatkozó terveit. Bár a lapunk birtokába került meghívó alapján Gyurcsány Ferencnek nem szánnak szerepet a kongresszuson, annak fő mondanivalója, hangulata várhatón a bukott miniszterelnök utóbbi időben tett nyilatkozataihoz igazodik majd. 

Ismert: a Partizán című műsorban Gyurcsány immár nyíltan beszélt arról, hogy „újra kell rendezni az ellenzéki térfelet”, ahol pártjáé a vezető szerep, és amely immár „nem fél alkalmazni az erejét”. 

Mint fogalmazott, „a DK arra tör, hogy maga rendezze össze ezt a hat pártot valamilyen módon egy gravitációs ponton (…) ma a DK közjogilag a legerősebb ellenzéki párt. Annyi támogatónk van, mint a Momentumnak, a Jobbiknak meg az MSZP-nek együtt. Itt tartunk.”

Kétségtelen, hogy amit én csinálok, annak van támogatottsága. Most van egymillió szavazónk. Azt gondolom, jövőre másfél millióan leszünk. Nincs másnak olyan mondanivalója és szervezett kerete, mint a DK-nak

 – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

 Sőt a minap egyenesen úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy „egy pártnak mindenki mástól megkülönböztethető mondanivalója kell legyen. Ha ilyen nincs, akkor szűnjön meg, olvadjon be egy másik pártba, vagy alakuljon át közéleti civil társasággá!”. Gyurcsány szerint Magyarországnak nem másra, mint a feleségére van szüksége, aki jellemzése szerint egy nyugodt, okos, közös megoldást kereső, nyelveket beszélő európaian magyar nő, és mint fogalmazott, „kitartó, sokszor fárasztóan az”.

Borítókép: A fő attrakció az árnyék-miniszterelnök beszéde lesz (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.