időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Ficsak: Javítaná a demográfiai mutatókat a fiatal anyák szja-mentessége

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.02. 12:03 2022.10.02. 13:52
Ficsak: Javítaná a demográfiai mutatókat a fiatal anyák szja-mentessége

Javítaná a demográfiai mutatókat a 25 és 30 éves koruk között szülő nők személyijövedelemadó-mentességének bevezetése – hangsúlyozta a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapító-elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Király Nóra a kormánynak arra a tervére reagált, amely szerint ha egy 25. évét betöltött nő – akinek már nem jár a fiatalok szja-mentessége – gyermeket szül 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig adómentességet kap.

A Ficsak alapítója kiemelte: bármilyen helyzet van, háború vagy megszorítások, akkor is gondolni kell arra, hogy a jelenlegi demográfiai küzdelemben áttörést lehessen elérni.

 A kormány 12 éve küzd azért, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon, és a küzdelem eddig sikeres volt – fogalmazott. Felidézte, hogy 2010-ben a hazai termékenységi ráta 1,27 százalék volt, ma pedig 1,5 százalék, tehát látszik a lassú javulás.

A családpolitikai rendszer bővítése azt segítené elő, hogy még a húszas éveikben váljanak anyává a nők – mutatott rá. Hozzátette: az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon kitolódott a szülés időpontja, a legtöbb nő 30 éves kora után vállalja az első gyermeket. Emiatt azonban nem születik meg annyi gyerek, amennyit a fiatal nők szerettek volna, mert kifutnak az időből.

Király Nóra jelezte: jövedelemtől függően akár 50–100 ezer forintos havi megtakarítást is jelenthet egy, a munkaerőpiacra visszatérő fiatal anyának az újabb családpolitikai intézkedés bevezetése.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.