Ficsak: Javítaná a demográfiai mutatókat a fiatal anyák szja-mentessége

Javítaná a demográfiai mutatókat a 25 és 30 éves koruk között szülő nők személyijövedelemadó-mentességének bevezetése – hangsúlyozta a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapító-elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 02. 12:03
Hunor Pál
Budapest, 2021. január 1. Az új év elsõ fõvárosi újszülöttje, Hunor Pál édesanyja karjában a Honvédkórház II. telephelyének szülészetén 2021. január 1-jén. Hunor Pál császármetszéssel jött világra éjfél után 1 perccel, 54 centiméterrel és 3350 grammal. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Király Nóra a kormánynak arra a tervére reagált, amely szerint ha egy 25. évét betöltött nő – akinek már nem jár a fiatalok szja-mentessége – gyermeket szül 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig adómentességet kap.

A Ficsak alapítója kiemelte: bármilyen helyzet van, háború vagy megszorítások, akkor is gondolni kell arra, hogy a jelenlegi demográfiai küzdelemben áttörést lehessen elérni.

 A kormány 12 éve küzd azért, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon, és a küzdelem eddig sikeres volt – fogalmazott. Felidézte, hogy 2010-ben a hazai termékenységi ráta 1,27 százalék volt, ma pedig 1,5 százalék, tehát látszik a lassú javulás.

A családpolitikai rendszer bővítése azt segítené elő, hogy még a húszas éveikben váljanak anyává a nők – mutatott rá. Hozzátette: az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon kitolódott a szülés időpontja, a legtöbb nő 30 éves kora után vállalja az első gyermeket. Emiatt azonban nem születik meg annyi gyerek, amennyit a fiatal nők szerettek volna, mert kifutnak az időből.

Király Nóra jelezte: jövedelemtől függően akár 50–100 ezer forintos havi megtakarítást is jelenthet egy, a munkaerőpiacra visszatérő fiatal anyának az újabb családpolitikai intézkedés bevezetése.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.