Ma hatvanhat éve lövettek a tömegbe Apró Antalék a Kossuth téren

A Kossuth téri sortűz áldozataira emlékeztek Budapesten. A legújabb kutatási adatok szerint nyolcvannyolcan vesztették életüket a mészárlásban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 25. 14:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarság örökké hősként emlékezik 1956. október 25-én, a Kossuth téren eldördült sortűz áldozataira és az 1956-os szabadságharc és forradalom minden hősére

– jelentette ki a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke a sortűz 66. évfordulóján, a tragikus esemény Kossuth téri emlékhelyén tartott keddi megemlékezésen. 

Sömjéni László Géza felelevenítette: 

az Államvédelmi Hatóság és a Partizánszövetség tagjai nem sokkal 11 óra után a kommunista hatalom parancsára lőttek bele abba a békésen ünneplő tömegbe, amely újra át akarta élni október 23. euforikus felszabadulásélményét. – Minderre azt követően került sor, hogy a „legszörnyűbb” kommunista vezetők, Apró Antallal az élen, október 23-án megalakították a Katonai Bizottságot a forradalom letörése érdekében – tette hozzá. 

Hangsúlyozta: 1956. október 23., amikor a nemzet levetette magáról az idegen hatalom által ráerőltetett rabigát, ikonikus napja a magyar történelemnek. A kommunista vezetők mindent gyűlöltek, ami magyar, és az október 25-én eldördült sortűz iránymutatást jelentett a karhatalom számára, mert utána az országban mintegy hatvan helyen lőttek bele a fegyvertelen békés tömegbe. 

Sömjéni László Géza úgy vélekedett, hogy 1956 a magyar nemzet megmaradásáért folytatott szabadságharc is volt. Ma is „elképesztő” támadások érik Magyarországot, a magyar nemzetet, a magyar népet, ezért minden órában és minden percben harcolnunk kell a megmaradásunkért – mondta.

A mai világban, amikor ’56 leverőinek az örökösei nap mint nap itt az országban és Brüsszelben szabályszerű hadjáratot folytatnak egy olyan politikai hatalom ellen, ami az ország érdekét szolgálja, akkor nagyon oda kell figyelnünk a jövőre. A politikai örökösei ’56 leverőinek, akik a legszörnyűbb szovjetbérencek voltak, ezek most Brüsszel bérenceivé és Amerika bérenceivé váltak

– fogalmazott Sömjéni László Géza.

– Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! – zárta beszédét a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke. 

A megemlékezés végén az ünnepség résztvevői – köztük Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Boross Péter volt miniszterelnök – megkoszorúzták az emlékhelyet. 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (balról jobbra), Mudra József, az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) parancsnoka és Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékére félárbócra engedett nemzeti lobogónál tiszteleg az V. kerületi Kossuth téren 2022. október 25-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A megemlékezésen elhangzott, hogy a sortűz áldozatainak pontos száma ma sem ismert, de a legújabb kutatási adatok szerint 

nyolcvannyolc civil vesztette életét a téren és több mint kétszázan sebesültek meg.

Borítókép: Koszorúk az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelyén az V. kerületi Kossuth téren, ahol megemlékezést és koszorúzást tartottak 2022. október 25-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.