Változás áll be a Népszámlálás 2022 menetrendjében hétfőtől

Számlálóbiztosok személyes megkeresésére számíthatnak azok az állampolgárok, akik október 16. éjfélig nem töltik ki a Népszámlálás 2022 kérdőíveit. Az adatgyűjtés, melyben hazánk az európai előírásoknak is eleget tesz, november végéig tart, és kötelező benne részt venni, mert ennek elmulasztása súlyos pénzbírsághoz vezethet. A szervezők igyekeztek megkönnyíteni mindenkinek az adatszolgáltatást egyértelmű és gyorsan megválaszolható kérdésekkel, és az egész procedúra célja az, hogy a politikai és gazdasági döntéshozók elő tudják készíteni fejlesztési terveiket, valamint képet kapjanak a társadalom állapotáról.

2022. 10. 16. 15:54
népszámlálás
20201120 Szeged Próba népszámlálást tart a KSH online, aminek a kitöltése körülbelül 50 perc. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnik a Népszámlálás 2022 kérdőívének online kitöltési lehetősége október 17-től (hétfő), így azoknak, akik nem éltek ezzel, számlálóbiztos megkeresését kell fogadniuk lakhelyükön. 

Addig azonban még van egy kis idő, és a tapasztalatok szerint mintegy fél óra alatt lehet válaszolni az interneten a feltett kérdésekre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan azért nem tudták ebben a formában teljesíteni kötelezettségüket, mert nem jutott el hozzájuk postai úton a kóddal ellátott kérdőív, ám az online válaszadás lehetősége előttük is nyitva áll, ha van Ügyfélkapu-regisztrációjuk. Fontos tudnivaló, hogy adatvédelmi okokból offline módban, vagyis az internetről lekapcsolódva a népszámlálási adatszolgáltatás nem végezhető el.

Az internetes felület átláthatósága és könnyen kezelhetősége egyszerűsíti a kitöltők feladatát. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Tudnivalók az online kitöltésről

A kérdőívet közvetlenül a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon lehet elérni, ahol egy jól látható és könnyen értelmezhető felületre érve találhatók a kérdések. Miután a kitöltő mindegyiket megválaszolta, a „Beküldés” gombot megnyomva véglegesíthető az űrlap. Ekkor, tehát a kérdőív beküldése után, letölthetővé válik a kitöltött űrlap, mégpedig a viszonylag elterjedt pdf-formátumban. 

Az okostelefonok elterjedt használata miatt sokakban felmerülhetett az igény, hogy ilyen módon válaszolják meg a kérdéseket, amire gondoltak a készítők, hiszen a kérdőívet mobiltelefonra is optimalizálták.

Aki elakad vagy valamiért hirtelen fel kell függesztenie a kitöltést, az sem pazarolt el értékes perceket a válaszadásra. A készítők megteremtették annak a lehetőségét is, hogy a kérdőív elmenthető legyen kitöltés közben, és az addig adott válaszokat megőrizve később is be lehessen fejezni a hátralévő adatok szolgáltatását. Ehhez regisztrációra van szükség, a regisztrált e-mail-címmel és a regisztráció során megadott jelszóval folytatható a megkezdett munka. 

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy mindez október 16-án éjfélig végezhető el, mert ezután nincs lehetőség online kitöltésre.

A számlálóbiztosok azonosítása

Október 17-től a népszámlálásban addig részt nem vevők számíthatnak számlálóbiztos érkezésére. Sokakban felmerülhet a kérdés: miként lehet meggyőződni arról, hogy a számlálóbiztos tényleg az a személy, akinek mondja magát, és nem egy csaló, hiszen számtalanszor adták ki magukat bűnözők például közműcégek képviselőinek. A szervezők erre is gondoltak, ugyanis 

a számlálóbiztos azonosítására szolgál a számlálóbiztosi igazolvány, amely személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) együtt érvényes. 

Az adatszolgáltató kérheti, hogy az őt felkereső számlálóbiztos igazolja magát a számlálóbiztosi igazolványon kívül a személyét azonosító igazolvánnyal is. A kérdezőbiztos kilétét a népszámlálás teljes időszaka alatt ingyenesen hívható zöldszámon (06-80-080-143) lehet még ellenőrizni.

Az is gondot jelenthet sokaknak, hogy a biztos akkor érkezik, amikor éppen nincsenek otthon. Emiatt sem kell aggódni, mert a számlálóbiztos minden felkereséskor értesítőt helyez el, és ad egy újabb időpontot, illetve telefonszámot, amin az adatszolgáltató felkeresheti. Nem árt tudni azoknak, akiknek több lakóingatlanuk is van, hogy nem kell mindegyik ingatlanban fogadni a kérdezőbiztost vagy többször kitölteni az online kérdőívet, hanem csak egyszer kötelező elvégezni a teendőket, a tulajdonosok tényleges lakóhelyén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.