időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

A Belügyminisztérium tárgyalt a pedagógus-szakszervezetekkel

2022.11.07. 18:57 2022.11.07. 19:03
A Belügyminisztérium tárgyalt a pedagógus-szakszervezetekkel

Hétfő délután a pedagógus-szakszervezetek kérésére sztrájktárgyalást tartottak a Belügyminisztériumban. A minisztérium tájékoztatta a szakszervezeteket a tervezett pedagógus-béremelésről és arról, hogy hol tartanak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a béremelés fedezetét is nyújtó uniós források kifizetéséről – közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A szakszervezeteket biztosítottuk róla, hogy a kormány  a szankciós válság ellenére is elkötelezett a pedagógusok további béremelésében, és ahogy megszületik a megállapodás Brüsszellel, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés következhet. A tervezett béremelés magasabb, mint amit a szakszervezetek követelnek

– tájékoztatott a minisztérium. 
 

Mint írták: a cél az, hogy a  pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomásátlagbérek 80 százalékát.

Azt közölték, hogy a mostani bérhez képest 2023-ban az eddig tervezett 10 százalék helyett csaknem 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke.

Hangsúlyozták: ez differenciált lesz, azt az Európai Bizottság is kérte, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok ne a diplomásátlagbér 80, hanem 90 százalékát kapják. 

A pedagógus-béremelés tervezésében irányadó a Belügyminisztérium által szervezett online kérdőíves felmérés eredménye is, amelyen több tízezer pedagógus vett részt.  

– írták. 

Borítókép: Tüntetők az Attila úton (Fotó: Teknős Miklós)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.