Elemér 2024. február 28.
logo

A magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei

Magyar Nemzet
2022.11.21. 09:44 2022.11.21. 14:53
A magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei

A háború és az uniós szankciók okozta energiaválság ellenére a magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei a tavalyi évhez képest – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából. A lapunknak eljuttatott közlemény szerint a válaszadók 63 százaléka ugyanannyit, 9 százalékuk pedig kevesebbet fizet idén, mint tavaly. Mint írják, ez elsősorban a rezsicsökkentési politikának, s emellett a magyarok növekvő energiatudatosságának köszönhető.

 

– A kormány annak érdekében, hogy megvédje a magyar családokat az elszabaduló energiaáraktól, továbbra is fenntartja a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás mértékéig. Ezzel minden magyar család átlagosan 181 ezer forintot takarít meg havonta 

 

– rögzítették.

A KINCS októberi felmérésének adatai alapján az emberek 72 százalékánál nem nőttek a tavalyi évhez képest a rezsikiadások, sőt vannak olyanok is (9 százalék), akiknél csökkentek. Ebben szerepet játszik, hogy tízből nyolc magyar saját bevallása alapján odafigyel arra, hogy kevesebb energiát fogyasszon. A lakosság többségére jellemző a tudatos és takarékos áram- (90 százalék) és vízfogyasztás (84 százalék), az energiatakarékos eszközök (például led lámpák vagy alacsony fogyasztású háztartási eszközök) használata (80 százalék), valamint a fűtéstechnikai berendezések karbantartása (72 százalék). Tízből hatan arról számoltak be, hogy odafigyelnek az otthoni hőmérséklet szabályozására. A megkérdezettek többsége gázzal fűt, ezt követi a fával, távhővel és egyéb módon fűtők száma. A nyílászárók cseréje és a szigetelések javítása nagyjából a lakosság negyedére jellemző.

 

– Elsősorban a rezsicsökkentés politikájának és emellett az emberek takarékos energiahasználatának eredménye, hogy a magyarok közel háromnegyedének nem kell többet fizetnie a rezsire, mint egy évvel ezelőtt 

 

– hangsúlyozta a kutatás.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.