időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Az NMHH elnöke fogadta az EP kulturális bizottságának delegációját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.04. 11:36 2022.11.04. 12:03
Az NMHH elnöke fogadta az EP kulturális bizottságának delegációját

– Magyarországra látogatott az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottságának küldöttsége. A Sabine Verheyen bizottsági elnök által vezetett delegációt Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke fogadta – írta meg az MTI. Az NMHH kommunikációs igazgatósága közölte, hogy a képviselők tájékoztatást kaptak a magyar médiapiac helyzetéről, a médiapluralizmus érvényesüléséről, valamint az uniós jogszabályok hazai alkalmazásáról.

Továbbá a találkozón Koltay András ismertette az NMHH feladatait, kitért a hatóság elektronikus hírközléssel, frekvenciagazdálkodással, postai felügyelettel kapcsolatos tevékenységére.

Az elnök elmondta, hogy a hatóság az uniós szabályozással összhangban független szervezetként, a jogszabályi előírások alapján végzi felügyeleti és szabályozói tevékenységét. Az NMHH elnöke kiemelte, hogy a tagországok médiahatóságainak függetlensége az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMSD) 2018-as módosítását követően lett uniós követelmény, azonban Magyarországon a hatósági függetlenséget már 2010 óta biztosítja a jogi szabályozás.

A magyar médiapiac helyzetéről és a hírfogyasztási szokásokról szóló kérdésre Koltay András azt mondta, hogy a hazai médiapiac sokszínű, több ezer médium működik hazánkban, bárki alapíthat médiumot. 

– A hazai hírfogyasztást is sokszínűség jellemzi, a közélet iránt érdeklődők számos forrásból tájékozódnak 

– tette hozzá.

Az elnök bemutatta a médiafelügyeleti rendszer működését és történeti fejlődését is. Ismertette, hogy a felügyeletet az öttagú médiatanács látja el, amelynek tagjait az Országgyűlés választja meg. 

– A grémium független, tagjai tevékenységükben nem utasíthatók 

– rögzítették.

Emellett az NMHH által kiadott közlemény kitér arra, hogy a delegáció tájékoztatást kapott az NMHH-t érintő legfontosabb szakmai kihívásokról, így az AVMSD által bevezetett új szabályokról, különös tekintettel a videomegosztó szolgáltatásokra vonatkozó előírásokra és az ezekhez kötődő hatósági feladatokra, továbbá az irányelvben megfogalmazott uniós hatósági együttműködésre is.

Továbbá megvitatták a médiapluralizmus magyarországi helyzetét és a folyamatban lévő uniós jogalkotással, elsősorban az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabállyal (EMFA) és a digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel kapcsolatos álláspontokat. Jelezték: a találkozó végén elhangzott, hogy Magyarország a külföldről sugárzott televíziós szolgáltatások célországaként maximálisan érdekelt abban, hogy az Európai Unió audiovizuális hatóságai közötti együttműködés az új szabályoknak köszönhetően szorosabbá váljon, ezáltal biztosítva a médiafogyasztók, különösen a kiskorúak védelmét.

Borítókép: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke (Fotó: Facebook/NMHH)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.