időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo
A Telex tényellenőrzés nélkül közölt, Deákék ellenőrizték Korányi Dávid válaszait

Deák Dániel: Hamarosan újabb videó érkezik a baloldal hazugságaival kapcsolatban

Magyar Nemzet
2022.11.28. 14:56 2022.11.28. 15:17
Deák Dániel: Hamarosan újabb videó érkezik a baloldal hazugságaival kapcsolatban

Tényellenőrzés nélkül hozta le a Telex.hu Korányi Dávid válaszait. De mi ellenőriztük, újabb hazugságok voltak benne. Mindenki figyeljen, délután videóban jövünk az újabb tettenéréssel!

– írta legújabb Facebook-bejegyzésében Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, a Megafon véleményvezére. 

Mint ismert, Korányi Dávid a baloldali Telexen magyarázkodott az ellenzék külföldi kampánytámogatásairól. 

 

Három hazugság

Az ügy előzménye, hogy Rákay Philip három baloldali hazugságot leplezett le egy vasárnap közzétett videóban az ellenzék kampányfinanszírozásáról, pontosabban a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és más baloldali szervezeteknek juttatott amerikai támogatásokról. Rákay szerint a baloldal három dologban is hazudott a kampány során. 

Ezen kijelentések közül az első az, hogy az amerikai dollárok nem kampányra, hanem kultúraváltásra érkeztek, a második az, hogy csak magyar útlevéllel lehetett adakozni, és a harmadik az, hogy mikroadományozók ezrei dobták össze a pénzt. 

Közben egy múlt szerdán nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az amerikai Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) utalt 1,8 milliárd forintot a választási kampány alatt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, és 148 millió forintot a DatAdat, amely az egyesült ellenzék kampányát segítette.

 

Diktátorok ellen küzdenek

A Telexnek Korányi még a leleplező videó nyilvánosságra kerülése napján nyilatkozott. Mint mondta, „autoriter vezetők elleni fellépés és a demokrácia leépítése elleni küzdelem nem pártpolitikai kampány, sem az amerikai, sem a magyar szabályok szerint”.

 

Mi azt sosem állítottuk, hogy ne Orbán és más aspiráns, aktuális diktátorok ellen küzdenénk minden erőnkkel

 

– fogalmazott az Action for Democracy vezetője Rákay első állítását tagadva. Ezt Korányi szerint a szervezet honlapján, sajtóközleményeikben és minden anyagukban alapvető misszióként kommunikálták, ezért szó sincs nagy leleplezésről.

 

Munkaszüneti nap van

Korányi azt állította, hogy a Rákay Philip videójában bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaknak, amiket a fundraising kampány során használtak. Az Action for Democracy honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint a Magyartavasz.hu nevű, nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel és küldtek adományt. A szervezet direktben ért el támogatókat e-mailben és a közösségi médián keresztül, többen pedig a banki átutalást választották. Volt olyan nap februárban, amikor több százan küldtek támogatást az Action for Democracynak, így Korányi szerint nem igaz, hogy csak tizenegy ember adta össze a hárommilliárd forintot, amit a szervezet Magyarországra juttatott.

Azon a ma is elérhető oldalon ugyanakkor valóban nem kell megadni útlevélszámot, amit Rákay mutatott a videóban. 

Korányi a Telexnek azt írta, hogy a magyar, útlevélszámot kérő donációs oldal a régi honlapon működött, és az már nem érhető el április óta. Azt ígérte, hogy a szervezet informatikusai előkeresik a tavaszi verziót, ám azt csak később tudja elküldeni, mert New Yorkban hétvégi munkaszünet volt – magyarázkodott Korányi. 

Hozzátette ugyanakkor: nincs olyan törvényi előírás, amely alapján ellenőrizniük kellene a támogatók állampolgárságát. Ez csak egy extra gesztus volt a részükről, hogy megelőzzék a támadásokat, ami „hiú ábrándnak bizonyult” – fogalmazott Korányi Dávid.

Borítókép: Deák Dániel (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.