időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

DK: Magyarországon nincs közoktatás

Kreft-Horváth Márk
2022.11.22. 10:50 2022.11.22. 11:03

Ami van, az is romokban hever Barkóczi Balázs szerint. Rétvári Bence úgy véli, a DK a tanárok magasabb béremelésére is nemmel szavazott, amikor a Brüsszellel való megállapodáshoz szükséges jogszabályokat nem támogatták.

– Nincs közoktatás ma Magyarországon, ami van, az romokban hever – kezdte egy ellentmondással mai napirend előtti felszólalását Barkóczi Balázs. A DK országgyűlési képviselője szerint ez azért van, mert az oktatást lepusztította a Fidesz az elmúlt 12 évben. Ez szerinte azért kellett, hogy a zsarnok kormányzati rendszert fenntartsák a kormánypártok. – Leszállították a tankötelezettséget, csökkent a gimnazisták száma, nincs tanszabadság, elavult a tananyag – sorolta a DK által azonosított problémákat Barkóczi Balázs. Ezek szerinte a Fidesz hatalmának megtartását szolgálják.

 

A baloldali politikus szerint ugyan az elmúlt 10 évben 6,8 százalékot emeltek az oktatásra költött forrásokon, de ma a GDP kisebb részét fordítják a területre, mint 2010-ben.

 

– Szégyenletes a tanárok fizetése, a takarítókéval van egy szinten – idézett be hozzászólásában egy népszerű álhírt Barkóczi Balázs. A baloldali politikus azt tapasztalja, hogy a tanárok átképezik magukat például villanyszerelőnek, másodállást vállalnak, és így tudnak megélni. 

A tanárok és a diákok tiltakozásait a kormány szerinte rendészeti kérdésként kezeli, emiatt van az is, hogy egy rendőrtábornokra bízta az oktatást a miniszterelnök. Barkóczi Balázs értékelése szerint a Kréta rendszer feltörése is az egész Orbán-rendszer kudarca. A jobboldali kormányok pedig az elmúlt 12 évben az ország jövőjét lopták el.

– Dobrev Klára árnyékkormánya ezt az ellopott jövőt akarta visszaszerezni, amikor 45 százalékos illetményemelést javasoltak a tanároknak, az óvodapedagógusoknak pedig cafetériaemelést – mondta el hozzászólása végén a DK-s politikus. Gyurcsányék pártja azt is követeli, hogy adjanak sztrájkjogot a pedagógusoknak, a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokat pedig vegyék vissza az állásaikba. 

A Belügyminisztérium államtitkára szerint Barkóczi Balázs Bangóné Borbély Ildikó babérjaira tör, amikor a Fidesz szavazóit sértegeti. – Hárommillió embert sértenek meg ezzel, holott a valóság az, hogy gondolkodó emberek szavaznak a Fideszre, ezt az ellenzék által delegált szavazóbiztosok is megerősítették tavasszal – jelezte válaszában Rétvári Bence, aki azt kérte a baloldaltól, hogy ezt a sértegetést függesszék fel.

A kormánypárti politikus rámutatott: a DK büszke arra, hogy nemmel szavaztak a Brüsszellel való megállapodás érdekében elfogadott jogszabályokra. Az államtitkár szerint ezzel a pedagógusok béremelése ellen is szavaztak.

Rétvári Bence felidézte, hogy amikor a baloldali kormány csökkentette a pedagógusok béremelését, Arató Gergely államtitkárként arról beszélt, hogy a forrásokat jobban és hasznosabban fogják majd elkölteni. 

– A jobboldali kormány minden évben emeli a pedagógusok bérét, ahhoz kell az uniós pénz, hogy nagyobb mértékű lehessen ez az emelés – mutatott rá a különbségre az államtitkár. 

– Ingyenes tankönyvek a gyermekeknek, ingyenes iskolai étkeztetés, elektronikus oktatási rendszer, több szabadon felhasználható óra a tanrendben – sorolt néhány példát Rétvári Bence azzal kapcsolatban, hogy mi minden történt a közoktatásban az elmúlt 12 évben.

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.