Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Folytatódik a szolgálati házak kialakítása a Magyar falu programban

2019, vagyis az első ilyen célú pályázat megjelenése óta ötszázhatvan szolgálati, köztük száz orvosi szolgálati ház épült, illetve újult meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 18. 11:50
GYOPÁROS Alpár
Kisboltok támogatására pályázat indul Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeres, szükség van rá, ezért folytatódik a szolgálati házak, lakások kialakítása a magyar falvakban – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, miután megtekintette a Somogy megyei Hetes községben a  41 millió forintból kialakított orvosi szolgálati lakást. Gyopáros Alpár tájékoztatása szerint 

a magyarországi községekben 2019, vagyis az első ilyen célú pályázat megjelenése óta ötszázhatvan szolgálati, köztük száz orvosi szolgálati ház épült, illetve újult meg 17 milliárd forint értékben. Ezeket az ingatlanokat az  önkormányzatok a házi- és gyermekorvosoknak, fogorvosoknak, védőnőknek, óvónőknek, iskolapedagógusoknak, bölcsődei gondozóknak, kulturális szférában foglalkoztatottaknak, önkormányzati pénzügyi szakembereknek, jegyzőknek és körzeti megbízottaknak ajánlják fel, akikből hiány van a településen. 

Gyopáros Alpár Somogyról szólva kiemelte: megyei összevetésben rendkívül magas összeget, eddig mintegy 35 milliárd forint támogatást kapott a Magyar falu programból, így kézzelfogható a fejlődés, amelyet Somogyország települései ennek a programnak köszönhetnek. A kormánybiztos ugyanakkor azt is elmondta, hogy  az energetikai veszélyhelyzet és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta kihívások miatt a 2023. évi központi költségvetés tartalékokat képez, ezért a büdzsében a korábbi években megszokottnál alacsonyabb a programra szánt összeg. A kormány falubarát politikáját ismerve azonban jó esély van rá, hogy nem csökken a támogatás nagyságrendje, intenzitása – húzta alá.

 Jelezte azt is, hogy mivel a legtöbb településvezetőnek az energetikai kihívások okozzák a legnagyobb fejtörést, elvárás, hogy a kormányzat nagyobb figyelmet fordítson épületenergetikai beruházásokra, a közvilágítás korszerűsítésére, így ezek az igények megjelennek majd a pályázati kiírásokban.

 Gyopáros Alpár után Móring József Attila (KDNP), Somogy 3. számú, Marcali központú választókörzetének országgyűlési képviselője az örömének adott hangot, hogy községi önkormányzatok a pályázati forrásoknak köszönhetően megvásárolhatnak, felújíthatnak és közcélra hasznosíthatnak a települések központjában álló, sok esetben elhanyagolt, használaton kívüli ingatlanokat. A Magyar falu program pályázati pénzei a legkisebb településekre is elérnek – mutatott rá.

Borítókép: Gyopáros Alpár (Fotó: Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.