Hárítja a kérdéseket a kampánypénzekről Karácsony Gergely

Horváth Csaba: Én is pontosan szeretném tudni, hogyan történt az elszámolása ezeknek a pénzeknek.

2022. 11. 30. 12:43
null
20221130 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hány millió dolláros bébi?” 

– ez a felirat állt azon a plakáton, amelyet a Fidelitas tagjai mutattak fel a Fővárosi Közgyűlésben, utalva Márki-Zay Péternek az Amerikából a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára érkező, milliárdos nagyságrendű támogatásának sorsára.

Fotó: Havran Zoltán

Karácsony Gergely főpolgármester nem válaszolt a kérdésünkre, hiába emlékeztettük többek között arra, hogy korábban azt nyilatkozta: a kampánypénzeket kezelő Action for Democracy vezetője, Korányi Dávid a barátja, és rendszeresen, hetente egyeztettek az amerikai munkájáról. Nem válaszolt arra a kérdésünkre sem, milyen információkat adott át neki Korányi Dávid.

– Nem tudtuk

– így nyilatkozott Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere a kérdésünkre, miszerint a pártja tudott-e a Márki-Zay Péternek utalt kampánypénzekről. A polgármester kifejtette: bízik benne, hogy egy objektív vizsgálat ezt föl fogja tárni. Hozzátette: ő is pontosan szeretné tudni, hogyan történt ezeknek a pénzeknek az elszámolása. 

László Imre és Horváth Csaba Fotó: Havran Zoltán

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciója vezetője a napirend előtti felszólalásában feltette a kérdést Karácsony Gergelynek: hogyan lehet az, hogy nem tudott az amerikai kampánypénzek sorsáról. A főpolgármester a válaszában kifejtette: ne várja el tőle senki, hogy ő többet tudjon erről, mint a titkosszolgálatok. Korányi Dávidról úgy fogalmazott, hogy a városdiplomáciai tevékenységében jól dolgozott, és – mint mondta–, tudta, hogy milyen civil tevékenysége van a városházi munkája mellett Korányinak, de többet erről nem tud mondani. 

Déri Tibor, Újpest korábban momentumos, jelenleg független polgármester nehezen akart válaszolni az újságírói kérdésekre, hosszasan telefonált, míg a helyére ment, végül sikerült mikrofonvégre kapni. Kérdésekre válaszolva úgy fogalmazott, hogy szerinte vannak fontosabb dolgok is, mint hogy miért lépett át a DK-frakcióba a Fővárosi Közgyűlésben. Hozzátette: nem ajánlottak neki semmit azért, hogy ezt megtegye. Arra a kérdésünkre sem reagált, hogy az újpesti Fidesz-frakció állítja: az íjászbotrány ügyében iratokat tart vissza.

–Meg fog jelenni a honlapon a válasz

–így válaszolt röviden kérdésünkre László Imre, Újbuda polgármestere, miután megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy a kerületi képviselők levelet írtak neki, felróva azt, hogy Molnár Gyulát kabinetvezetőnek, Lakos Imrét pedig kabinetvezető-helyettesnek nevezte ki. Előbbi politikus, korábban Újbuda MSZP-s polgármestere májusban lépett be a Demokratikus Koalícióba.

A momentumos, MSZP-s, és LMP-s kerületi képviselők levelükben úgy fogalmaztak: „Mi, Újbuda önkormányzati képviselői, alpolgármesterei és országgyűlési képviselői elfogadhatatlannak tartjuk ezt a lépésedet és a leghatározottabban tiltakozunk ellene. Meggyőződésünk, hogy Újbuda érdekében  – esetleges vitáink ellenére – csapatként kell dolgoznunk. A szóban forgó döntésedhez azonban mi nem tudjuk és nem is akarjuk a nevünket adni, annak felelősségében osztozni.”

Korábban Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettese egy háttérbeszélgetésen kiemelte: szeretnék visszaszerezni a Fővárosi Csatornázási Műveket. Kiemelte: a Fővárosi Vízművekkel együtt nagymértékben növelni tudják majd a főváros energiatermelését. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a Fővárosi Csatornázási Művek ­részvényeiért több mint tizenhatmilliárd forintot kell fizetniük, amelynek végdátuma 2024 tavasza. 

Az erről a témáról szóló vitában Wintermantel Zsolt emlékeztetett: 32 milliárdos veszteség terheli a Fővárosi Csatornázási Művek igazgatóját, Atkári Jánost, aki Demszky Gábor korábbi főpolgármester helyettese volt, majd 2019 decemberében a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. igazgatósági elnökének nevezte ki a Karácsony Gergely vezette városvezetés. 

Ma tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármesterének azon előterjesztését, amelyben kéri, hogy a vágány korszerűsítési munkálatainak befejezését követően indítsák újra a fogaskerekűt. Pokorni Zoltán a vitában úgy fogalmazott: a fogaskerekű nem egy villamos, nem egy buszjárat. A budai oldalon nem alakultak ki azok az utak, amelyek a pesti sugárutakat jellemzik. Ezért a fogaskerekű elengedhetetlen a budai oldal közlekedésében. –Budapest 150. születésnapjának az ünneplésének alkalmából nem lenne helyes, ha ezt megszüntetné a fogaskerekűt a főváros – emelte ki a XII. kerület polgármestere. Kérte Karácsony Gergelyt, hogy a fogaskerekű felújításával kapcsolatban szánjanak a munkálatokra uniós forrást.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. november 11-én az energia- és gazdasági válságra hivatkozva ideiglenesen leállította a fogaskerekűt. Ezt a fenntartó a kötelező rekonstrukció mellett azzal indokolta, hogy rendkívül alacsony a jármű kihasználtsága, ideiglenes leállításával pedig több mint 120 millió forintot spórolhat Budapest. 

–A fővárosnak haladéktalanul intézkednie kell a fogaskerekű átmeneti kisbuszos pótlásáról, a teljes fogaskerekű mihamarabbi újraindításáról, a közlekedési rend mielőbbi visszaállításáról! – írta közösségi oldalán a Fővárosi Közgyűlés mai ülése előtt a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Fürjes Balázs hozzátette: hetekkel ezelőtt Pokorni Zoltánnal, a XII. kerületi fideszes polgármesterrel együtt szóvá tették, hogy helytelen Karácsony Gergelynek az a döntése, amellyel teljesen leállítja a fogaskerekű közlekedését, és semmilyen megoldást nem kínál. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán/ Magyar Nemzet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.