időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Nincs közös felelősségvállalás a baloldalon

Munkatársunktól
2023.06.29. 04:50 2023.06.29. 08:12
Nincs közös felelősségvállalás a baloldalon

Nincs közös felelősségvállalás a tavalyi választáson még együttműködésben kampányoló pártok között a külföldről érkezett milliárdos tiltott pártfinanszírozást illetően. 

Az érintett hat párt a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországért Mozgalommal (MMM) együtt hárít, magyarázkodik vagy épp hallgat arról, mennyi pénzt kaptak abból a több milliárd forintból, amely az Action for Democracy nevezetű amerikai NGO-n keresztül érkezett az MMM számlájára, amely az összefogás központi kampányának működtetését szolgálta.

Amióta az Állami Számvevőszék jelentéstervezetet küldött a hat pártnak a tiltott támogatásról, illetve a Nemzeti Információs Központ (NIK) titkos jelentése nyilvános lett, 

a DK és az MSZP feltűnően hallgat, a Momentum terel. 

Karácsony Gergely, akinek egyesülete, a 99 Mozgalom több mint 500 millió forintot mozgatott a kampány alatt, azzal hárítja érintettségét és felelősségét, hogy a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület adományai nem külföldről származtak. Márki-Zay Péter, aki tavaly nyáron elsőként beszélt a külföldről érkezett milliárdokról, váltig állítja, az ő mozgalma minden fillérrel elszámolt. 

A leghevesebben a Jobbik magyarázkodik a tiltott pártfinanszírozás miatt. 

Gyöngyösi Márton több fronton is védekezik, támadja Márki-Zay Pétert és Karácsony Gergelyt, nyilvános vitára hívja az Állami Számvevőszék elnökét, és nem ment el arra a találkozóra, amelyet az ÁSZ kezdeményezett az érintett pártok részvételével.

Vagyis míg tavaly a baloldali pártok még karöltve dolgoztak a közös kormányváltáson, közös pénzből kampányoltak közös jelöltjeikért, ma már nem törekednek arra, hogy a tiltott kampányfinanszírozás vádját közösen oldják meg. 

Pedig ez nem mindig volt így. 2017-ben, amikor a Jobbik 663 millió forintos pénzbírságot kapott tiltott kampányfinanszírozás miatt, több baloldali párt is közösen tüntetett a Fidesz székháza előtt Vona Gáborral.

Másfél évvel később, amikor kiderült, hogy 

a Momentum és a Párbeszéd 2018-as kampányelszámolása szabálytalan volt, és költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás is indult a két párttal szemben, már a teljes baloldal közösen demonstrált

 „az ellenzéki pártok pénzügyi ellehetetlenítése ellen”. Ezen a tüntetésen már a DK, az MSZP, a Liberálisok is részt vettek, de ott volt Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselő is. Érdemes megjegyezni, hogy az ÁSZ akkori jelentése szerint 

az sem tisztázott, hogy a két párt valamelyike kapott-e máshonnan, például külföldről tiltott támogatást a kampányához.

Sárdobálás a dollárbaloldalon

Megúszhatja a kampányfinanszírozási botrányt Márki-Zay Péter, aki szerint a felmerülő bírságokat a pártoknak kell megfizetniük.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Dollárbaloldal

Fekete öves hazaárulók segítségével akarták megbuktatni az Orbán-kormányt + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.