időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Sárdobálás a dollárbaloldalon

Gabay Dorka–Bákonyi Ádám
2023.06.23. 05:37 2023.06.23. 08:31
Sárdobálás a dollárbaloldalon

Egymásnak estek a baloldali pártok, miután kiderült, a tavalyi összefogásban részt vevő hat párt 3,2 milliárd forint büntetést kaphat külföldi finanszírozás miatt. Márki-Zay Péter állítása szerint a felmerülő bírságokat nem az ő szervezetének, hanem a pártoknak kell megfizetniük. A Jobbik elnöke Karácsony Gergelyre és Márki-Zay Péterre mutogat.

Megkezdődött a sárdobálás, egymásra mutogatás Márki-Zay Péter és a baloldali pártok között azután, hogy kiderült, a 2022-es országgyűlési választáson közös listát állító hat párt 3,2 milliárd forint büntetést kaphat külföldi kampányfinanszírozás miatt. Utóbbiak továbbra is állítják, hogy 

nem volt tudomásuk a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) juttatott külföldi támogatásokról, a maguk részéről pedig betartották a vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Hangoztatják: az ÁSZ jelentéstervezete a Fidesz érdekeit és az ellenzéki pártok totális ellehetetlenítését szolgálja. A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó baloldali politikusok ugyanakkor arról beszéltek: 

bár az egész ügyért szerintük Márki-Zay a felelős, az esedékes számvevőszéki bírság nem érinti majd az MMM-et, mert az nem egy párt. Utóbbiak pedig várhatóan a jövőre esedékes állami támogatások megvonásával számolhatnak 

– tették hozzá forrásaink.

A külföldi kampánytámogatás a Kormányinfón is szóba került. – A kormány várja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kezdeményezését a kampánypénzekről szóló jelentés nyilvánosságra hozatalára – mondta Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott,

 a kabinet tárgyalt a jelentésről, amelyben vannak olyan új és meglepő részletek eddig kellő hangsúlyt nem kapott szereplőkről is, amelyeket érdemes lenne megismernie a közvéleménynek.

Márki-Zay Péter közösségi oldalán reagált a kialakult helyzetre a tőle megszokott önellentmondásos módon. Egyrészt azt állította, hogy még a titkosszolgálati vizsgálatok sem találták nyomát annak, hogy az MMM-hez juttatott adományokból akár egy fillér is került volna az ellenzéki pártokhoz. Majd úgy folytatta, 

nem ellenzéki az a politikus, aki a tavalyi kampány résztvevőjeként pontosan tudja, hogy közös kampányunk szabályosságát éppen a pártok ellenőrizték, éppen a saját érdekükben, hiszen a felmerülő bírságokat nem nekünk, hanem nekik kell megfizetniük.

A tavalyi összefogásban részt vevő Jobbik jelenlegi elnöke is reagált. Gyöngyösi Márton azt írta, feltenne Márki-Zay Péternek és Karácsony Gergelynek „néhány százmillió forintos kérdést” a külföldről érkezett milliárdokkal kapcsolatban. A Jobbik elnöke közösségi oldalán pártja érintetlenségéről írt a tiltott kampányfinanszírozás kapcsán. Közölte:

„Ideje lenne, hogy végre elmeséljék, mit is pénzezgettek ők a kampány alatt.”

Gyöngyösi úgy véli: érdeklődésre tartana például számot, hogy mi történt Karácsony Gergely azon kijelentése, hogy csak akkor lép vissza, ha elüti a villamos, és a pár órával későbbi visszalépése között. „Aranyból volt tán az a villamos, Gergő? Esetleg a hódmezővásárhelyi tram-traint küldted, Péter?” – tett fel költői kérdéseket a párt elnöke. 


Borítókép: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.