időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Gyöngyösi továbbra is tagad, szerinte a Jobbiknak nincs köze a tiltott pártfinanszírozáshoz

Magyar Nemzet
2023.06.27. 14:29 2023.06.27. 17:49
Gyöngyösi továbbra is tagad, szerinte a Jobbiknak nincs köze a tiltott pártfinanszírozáshoz

A Nemzeti Információs Központ (NIK) nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül, hogy 

a Jobbiknak semmi köze nem volt a külföldről érkező pénzmozgásokhoz, melyeket most az Állami Számvevőszék rá akar tolni a Jobbikra 

– közölte a párt elnöke az ÁSZ épülete előtt tartott mai sajtótájékoztatóján. Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott, a halálon és adózáson kívül az biztosra vehető, hogy egy választás közeledtével az ÁSZ megbünteti a Jobbikot. 

– 2018-ban láttuk, azóta megszoktuk, hogy a szervezet politikai megrendelésre a Fidesz ellenfeleit megpróbálja ellehetetleníteni – mondta Gyöngyösi Márton, aki hangsúlyozta, 

a 2022-es választás előtti kampányban elköltött pénzekkel pártja elszámolt, most mégis mások gyanús pénzügyi machinációi miatt a Jobbikot is meg akarják büntetni tiltott pártfinanszírozásért.

– A NIK jelentéséből is az derül ki, hogy a Jobbiknak semmi köze nem volt azokhoz a pénzmozgásokhoz, amiket most ránk akarnak nyomni. Sok baloldali politikusnak, baloldali szervezetnek volt köze ezekhez a pénzmozgásokhoz, de a Jobbiknak semmi köze nem volt tiltott pártfinanszírozáshoz, külföldi pénzekhez – fogalmazott a pártelnök, aki szerint vicces, hogy  Windisch László, az ÁSZ elnöke a jelentéstervezet kiadása után „iderendeli” a pártokat. 

A tegnapi egyeztetésen a Jobbik nem vett részt, mert nem akarják azt a látszatot kelteni, hogy a számvevőszéki jelentéstervezetet el tudnák fogadni.

– Azért sem mentem el erre az egyeztetésre, mert nem zárt ajtók mögött akarunk fideszes megrendelésre ilyen valótlanságokat állító tervezetről tárgyalni – mondta a pártelnök. 

Gyöngyösi jelezte, nyilvános vitára hívta az ÁSZ elnökét,

hogy ott derüljön ki, honnan kapták a megrendelést, és miből állapítják meg azt, hogy a Jobbiknak köze van a tiltott pártfinanszírozáshoz.

Ismert, a tavalyi választás során a baloldal tiltott, külföldi támogatása miatt nem kizárt, hogy a hat pártnak 3,2 milliárd forintot kell visszafizetnie. A számvevőszék jelentéstervezetet küldött az érintett pártoknak, köztük az összefogásban részt vett Jobbiknak is. Windisch László akkor azt közölte, hogy a pártok valóban megkapták a számvevőszéki részjelentés tervezetét, de a tiltott támogatás összegét csak később, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatának ismeretében lehet megállapítani, a büntetés mértéke is ettől függ. 

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.