Előremenekülne a Jobbik – Konzervatívok az ÁSZ vizsgálata elől

Retteg az újabb bírságtól a Jobbik – Konzervatívok, így most azt bizonygatják, hogy nekik nincs közük a baloldal választási kampányához. Gyöngyösi Márton már Márki-Zay Pétertt és Karácsony Gergelyt gyanúsítja a kampánypénzek eltüntetésével.

Magyar Nemzet
2023. 06. 24. 14:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mások gyanús ügyleteihez, pénzügyi manővereihez nincs közünk, így azokat nem is lehet rajtunk számonkérni, értelemszerűen az ezzel az üggyel kapcsolatos egyeztetéseken való részvételünknek sincs semmiféle relevanciája” – írta mai sajtóközleményében a Jobbik – Konzervatívok. 

 

A Jobbik is része volt a baloldali összefogásnak

Mint ismert, az Állami Számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy közel 1,7 milliárd forintot költött el Márki-Zay Péter egyesülete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom a választási kampány idején. Az ellenőrző szerv részjelentése több mint száz példával igazolja, hogy a jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek. Információik szerint a részjelentés megállapította, hogy 

a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd „a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében. 

Az ellenőrző szervezet szerint mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM a kampányban közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, ezért az MMM „kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására”. 

 

Gyöngyösi vitázna egyet

Így aztán az ÁSZ megállapítja, hogy „a hatpárti összefogásban részt vevő pártok a kampányköltésekre előírt törvényi korlátozást nem tartották be, a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 1,6 milliárd forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél”. Az ÁSZ ugyanakkor leszögezi, hogy ez csak részjelentés, és további vizsgálatokat folytat. Azaz az említett összeg még nőhet is.

A Jobbik – Konzervatívok most úgy véli, hogy az a becsületes út, ha mindenki a maga dolgaiért vállalja a felelősséget.

 Gyöngyösi Márton ezért nyilvános vitára hívta ki az Állami Számvevőszék elnökét, Windisch Lászlót, mert szakmailag megalapozatlannak, elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy olyan támogatások ügyében támadják pártjukat, amihez állításuk szerint az égvilágon semmi közük nincs. 

Egyébként már a hét folyamán is tiltakozott a Jobbik a körvonalazódó vizsgálati jelentés ellen. Egy korábbi videójában Gyöngyösi Márton egykori szövetségeseit, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely egykori baloldali-miniszterelnökjelölteket kérdezte az eltűnő kampánypénzekkel kapcsolatban

 

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.