Komjáthi: Ma már az a kérdés, lesz-e egyáltalán MSZP

Ma már az a kérdés, hogy az MSZP lesz-e egyáltalán – többek között erről beszélt a párt új társelnöke egy rádióműsorban. Különös fordulat ez annak tükrében, hogy megválasztása előtt Komjáthi Imre még azt hangoztatta: szó sincs arról, hogy temetni kellene a szocialistákat.

Magyar Nemzet
2022. 11. 02. 5:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid időn belül átértékelte az MSZP helyzetét és jövőképét a párt nemrég megválasztott új társelnöke – derült a Spirit FM műsorából. Itt Komjáthi Imre felidézte, amikor Tóth Bertalan volt elnök felkérte őt, hogy induljon a társelnöki tisztségért, akkor azt mondta neki: az MSZP számára már nem az a kérdés, hogy harmincszázalékos néppárt lesz-e valaha, hanem hogy lesz-e egyáltalán. Bár a közvélemény-kutatások maximálisan igazolják a felvetést, érdemes felidézni, hogy megválasztás előtt Komjáthi még azzal a kampányolt a Népszavának adott interjúban: nem ért egyet az elemzőkkel, akik temetik az MSZP-t. „Persze tudom, többen nagyon szeretnék már a finálét látni, de erről szó sincs, hiszen háromszáz helyi alapszervezetünk működik, negyven polgármestert és cirka háromszáz önkormányzati képviselőt adunk” – hangoztatta. 

A rádióműsorban egyébként Komjáthi beszélt arról is, hogy szerinte az MSZP-nek szociáldemokrata pártként nemcsak az aktuális kormányt, de a kapitalista rendszert és annak főszereplőit – többek között a 2008-as válságot okozó bankokat is – kritizálnia kell. „Ki kell mondanunk, hogy igenis szakítottunk a neoliberális gazdaságpolitikával, és nem megszorításokkal, hanem a válság haszonélvezőinek megadóztatásával kell kezelni a válságot” – tette hozzá.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy szerinte miért vallottak kudarcot az MSZP korábbi vezetőinek kísérletei, amikor vissza akartak térni a baloldali politikához, Komjáthi Imre azt mondta: elődjei még néppártnak tekintették a szocialista pártot, és ezért nem mertek választani a munkáltatók és munkavállalók, a (neo)liberális és baloldali politika között. A politikus beszélt arról is,  hogy szerinte az MSZP-nek a 2022-es kampányban volt egy rendkívül jó programja, de azt Márki-Zay Péterék legallyazták, és ezért eltűntek a hatpárti összefogásban. 

Komjáthi mindemellett arra is kitért: nem ért egyet Gyurcsány Ferenc azon korábbi mondataival, miszerint április 3-án nem az ellenzék, hanem Márki-Zay Péter szenvedett történelmi vereséget. Az MSZP-társelnök hangsúlyozta, hogy ők minden erőfeszítésüket beletették a kampányba, a DK aktivistáinál viszont  nem látta ugyanezt az elszántságot. 

– Az MSZP haláltusája a szemünk előtt zajlik, a párt lényeges megerősödésének valószínűsége az új társelnökökkel is elenyésző, ami Gyurcsány Ferenc malmára hajtja a vizet – értékelte nemrégiben a szocialisták tisztújítását Zila János. Az Alapjogokért Központ elemzője szerint az MSZP önállóan már az Európai Parlamentig sem tudna eljutni, és az önkormányzatokban sem lesznek képesek számottevő pozíciók megszerzésére, ezért kénytelenek együttműködni a DK elnökével.

Borítókép: Az új társelnök rögtön ígéretszegéssel kezdte működését (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.