Letartóztatták a rendőrökre lövöldöző embercsempészeket

Letartóztatta a bíróság a hétfői lövöldözés hat érintett iraki embercsempészét. Kiderült, hogy gáz-riasztó fegyverrel lövöldöztek az őket üldöző rendőrökre, ám ezt az üldözés pillanataiban nem lehetett tudni. Az egyik embercsempész a Ford Tranzit anyósüléséről kihajolva hatszor lőtt a rendőrre, majd a menekülés közben pedig még kétszer.

2022. 11. 18. 15:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – december 16-ig – elrendelte hat külföldi állampolgárságú férfi letartóztatását egy embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben – közölte ma lapunkkal a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya. Emlékezetes: hétfőn két, magát irakinak mondó embercsempész hatszor lőtt rá a menekülés közben használt Ford Tranzitból az őket üldöző rendőrökre az M5-ösön, majd a teherautót hátrahagyva még kétszer, amikor már gyalog próbáltak megszökni. Őket és a négy, ugyancsak iraki előfutójukat a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységei fogták el.

A törvényszék tájékoztatása összefoglalta a tényállást: a megalapozott gyanú szerint a terheltek anyagi ellenszolgáltatás fejében segítséget nyújtottak 21 fő, Magyarországon érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező szír állampolgárnak ahhoz, hogy az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megszegésével átlépjék. 

 

November 14-én reggel a gyanúsítottak közül ketten az illegális határátlépőket egy kisbuszban az M5-ös autópálya bevezető szakaszán Csehország felé szállították, amikor is a velük szemben intézkedni szándékozó rendőrök felszólítására nem álltak meg, és egy gáz-riasztó fegyverrel több lövést is leadtak a hatóság embereire. 

A másik négy – szintén külföldi állampolgárságú – gyanúsított az embercsempészéssel foglalkozó, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport tagjai. Az illegális határátlépők szállításához ők biztosították a gépjárművet, amelyben a gáz-riasztó fegyvert is elhelyezték. 

A terheltek cselekménye – bizonyítottság esetén – vagyoni haszonszerzés végett, államhatárnak átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, felfegyverkezve, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettének megállapítására alkalmas. 

Az ügyészség a szökés elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítése, meghiúsítása veszélye miatt kérte a gyanúsítottak letartóztatását. A gyanúsítottak külföldi állampolgárok, magyarországi kötődéssel, bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek. 

A terhükre rótt bűncselekményt szervezetten, több országon keresztül valósították meg, Magyarország területére kizárólag a bűncselekmény elkövetése céljából érkeztek.

 

Ezekre és a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel okkal kell tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a jelenlétük az eljárás során nem lenne biztosítható. 

A terheltek közül ketten a hatósági intézkedéssel szembeszegültek, az őket üldöző rendőrök elől elmenekültek, velük szemben aktív ellenállást tanúsítottak: többször hirtelen a rendőrautó irányába rántották a kormányt, az autóra üvegeket dobáltak, a rendőrautó és a rendőrök felé több lövést adtak le a gáz-riasztó fegyverből. 

Mindezek alapján kettejük esetében megállapítható, hogy szökést kíséreltek meg és szándékosan ki akarták vonni magukat az eljárás hatálya alól. A nyomozás kezdeti szakaszban van. Elsődleges cél a tényállás teljes körű felderítése, a gyanúsítottak kapcsolatrendszerének kiterjedt vizsgálata, valamint a teljes elkövetői kör felderítése. 

Az egyik terhelt saját bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett, ezért esetében nem, a másik öt társánál azonban megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a büntetőeljárásban részt vevő, vagy más személyek befolyásolásával, illetve bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítást megnehezítenék vagy meghiúsítanák. 

Időközben kiderült, csak ezen az egyetlen úton mennyit keresett a szervezett bűnözői kör. A BRFK Facebook-oldalán írta meg: vagyonokat keresnek az embercsempészek. 

A hétfőn a főváros határában feltartóztatott furgonba zsúfolt illegális migránsok elmondása alapján a budapesti nyomozók úgy számolják, hogy az embercsempészek összesen mintegy százezer eurót (körülbelül 41 millió forintot) zsebelhettek be azért, hogy a 21 szír férfit hazájukból Nyugat-Európába juttassák.

A drága, ám a körülmények miatt luxusnak mégsem nevezhető utazásnak a rendőrök Budapest határában vetettek véget. A biztonsági határzárhoz vezető visszautat a migránsok kihallgatását követően a rendőrök biztosították.

Borítókép: Megmotozzák az egyik lövöldöző embercsempészt (Fotó: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.