Ma eldőlhet, kiadjuk-e hazájának a „brazil Escobart”

A brazil hatóságok a világ egyik legbefolyásosabb maffiafőnökének tartják Sergio Roberto de Carvalhót, akit drogbáróként is emlegetnek. Budapesten fogták el a magyar hatóságok június 21-én. Kiadatási letartóztatásban van, és ma a Fővárosi Törvényszék dönthet a kiadatásáról, miután a brazil igazságügyi szervek megküldték az ehhez szükséges összes iratot.

2022. 11. 18. 10:46
Escobar monitoron
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott ma reggel a Fővárosi Törvényszéken a „brazil Escobarként” emlegetett Sergio Roberto de Carvalho kiadatási tárgyalása. De Carvalhót június 21-én egy belvárosi étterem teraszán teperték le a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységének tagjai. A brazil állampolgárságú terhelt ellen a brazil hatóság bocsátott ki – büntetőeljárás lefolytatása céljából – nemzetközi elfogatóparancsot nemzetközi kábítószer-kereskedelem, bűnszervezet, csempészet, pénzmosás, okirat-hamisítás és emberölés bűncselekmények miatt.

A világ egyik legnagyobb drogbárójának tartott De Carvalhót biztonsági okokból egy börtönből, zárt láncú távközlési rendszeren át kapcsolták a tárgyalóterembe. Mellette ült a tolmács és a védője. Mindannyian védőmaszkot viseltek.

Escobar monitoron
A „brazil Escobar” néven emlegetett Sergio Roberto de Carvalho, a tolmácsa és a védője a kivetítőn (Fotó: Kurucz Árpád)

De Carvalhót az elfogása után kiadatási letartóztatásba helyezték, ez volt a kiadatási eljárás első eleme, az eljárást ma folytatják. (A kiadatási letartóztatás legfeljebb hat hónapig tarthat, azt a Fővárosi Törvényszék egy alkalommal legfeljebb hat hónappal meghosszabbíthatja.)

A bíróság azt nem vizsgálja, nem is vizsgálhatja, hogy De Carvalho elkövette-e a nemzetközi körözésben, majd a brazil igazságügyi szervek által megküldött, részletes körözésben szereplő, a terhére rótt bűncselekményeket, csak azt, hogy fennállnak-e a jogi feltételek a kiadatáshoz. 

Mit jelent a kiadatás?

A Magyarországon tartózkodó személy egy külföldi állam megkeresésére büntetőeljárás lefolytatása, szabadságvesztés, illetve szabadságelvonással járó intézkedés végrehajtása céljából kiadható. A kiadatás minden esetben hazánk és más nem európai ország közötti procedúrát jelenti. Európai uniós ország esetén már a lényegesen gyorsabb és egyszerűbb átadásról beszélünk. A kiadatás és az átadás tehát nem azonos jogi fogalmak. Az átadás során európai elfogatóparancs, míg kiadatás esetén nemzetközi elfogatóparancs kibocsátására kerül sor. (Forrás: dr. Katona Csaba ügyvéd honlapja)

Bravúros elfogás

Nemzetközi szinten is jegyzett bravúrt hajtottak végre a magyar nyomozók, akik június 21-én öt órakor kaptak külföldről riasztást, hogy az egyik legkeresettebb, álnéven élő brazil drogbáró Budapesten bujkál. Carvalho holttá nyilváníttatta magát, ám nyomozóink hat óra alatt azonosították, felkutatták és elfogták őt.

A TEK műveleti egységének tagjai pillanatok alatt legyűrték a drogbárót (Forrás: TEK)

Az 54 éves férfit az Interpol egy brazil bíróság által harminc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények – nagy mennyiségű kábítószer-csempészet – miatt kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján körözte világszerte. 

A bűnöző nevét az elfogásról beszámoló sajtótájékoztatón nem hozták nyilvánosságra, ám egy rendkívül befolyásos, világszerte keresett brazil drogbáróról van szó. Az InSight Crime című nemzetközi, nyomozókból és újságírókból álló szakportál már az elfogás napján megírta, Sergio Roberto de Carvalhót, a brazil hadsereg egykori katonai rendőr őrnagyát fogták el Budapesten.

Carvalho felkutatását az is nehezítette, hogy néhány éve holttá nyilváníttatta magát, tíznél több álnevet és ezekre a nevekre szóló hamis iratokat használt. A szakportál szerint Budapesten mexikói útlevéllel bujkált.

A brazil keresztapa által vezetett bűnszervezet 2017 és 2019 között legalább 45 tonna kokain csempészéséért felelős. A több néven ismert körözött férfi ellen a BRFK is büntetőeljárást indított. 

Nagy hatalmú maffiafőnök

Az InSight Crime szerint miután 2020-ban egy másik hamis néven letartóztatták Spanyolországban, Carvalho nyomtalanul eltűnt. Az év eleji sajtóértesülések szerint Carvalhóról az a hír járta, hogy Portugáliában, Ukrajnában és Dubajban tartózkodott, mióta Spanyolországból menekült.

A bűnügyi szakportál összefoglalta Carvalho bűnözői pályafutását. 

A nemzetközi nyomozás adatai szerint az egykori brazil katonai rendőrtiszt a vezetője volt annak a hatalmas kábítószer-kereskedő hálózatnak, amely kábítószert szállított Brazíliából Európába, Afrikába és Ázsiába.

A helyi brazil lap, a Tribuna do Norte által tavaly közzétett vizsgálat részletesen bemutatta, hogyan szállított Carvalho hálózata több mint 17 tonna kokaint 2017 és 2021 között Brazília északkeleti kikötőjéből, Natalból Hollandiába, Belgiumba, Spanyolországba és Portugáliába. 2022 februárjában 45 tonna kábítószert szállított Brazília más nagy kikötőinek, köztük Santos, Rio de Janeiro, Fortaleza és Paranagua kikötőinek felhasználásával. Carvalho volt az agytrösztje annak a kiterjedt, interkontinentális kábítószer-kereskedő hálózatnak, amely Bolíviát, Brazíliát, Paraguayt, Spanyolországot és Dubajt kötötte össze. Az Operation Turf nevű összehangolt biztonsági razziák az év elején felszámolták a hálózat nagy részét, és bizonyították, hogy több millió dollárnyi, drogból származó pénzt mostak tisztára versenylovakon, ingatlanokon és luxusjárműveken keresztül Brazíliában.

Borítókép: A brazil drogbáró a tolmácsa és az ügyvédje társaságában a tárgyalótermi kivetítőn (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.