Mi lesz a fogaskerekűvel?

A fogaskerekű továbbra sem indulhat el: Karácsony Gergely nem ezt ígérte.

2022. 11. 11. 14:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma bejelentették, hogy az energia- és gazdasági válságra hivatkozva a korábbi ígéret ellenére mégsem indítják újra a fogaskerekűt. Ezzel kapcsolatban ma az alábbi levelet küldtem Karácsony Gergely főpolgármesternek

– közölte Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere közösségi oldalán, Karácsony Gergelynek szánt nyílt levelében. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ugyanis ma azt közölte: a fogaskerekű helyett egész télen autóbuszok járnak majd. Mint ismeretes, a népszerű közlekedési eszköz október 3-a óta nem jár pályafelújítás miatt; a buszos pótlás a cég korábbi közlése szerint eredetileg november 17-éig tartott volna, de a bejelentett téli leállás miatt a fogaskerekű másnap sem indul el: a téli pihenőről az energia- és gazdasági válságra hivatkozva a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. együttesen döntött. A két cég szerint a jellemzően turisták és szabadidős forgalom által használt 60-as jelzésű fogaskerekűvel nagyon kevesen utaznak a hideg hónapokban, ez hétköznapokon 10, hétvégén legfeljebb 30 százalékos kihasználtságot jelent, mindeközben drasztikusan kiütközik az energia költsége, hiszen az átlagos villamosoktól eltérő vontatási feszültséggel üzemel. A hetvenes években gyártott és visszatáplálásra nem alkalmas jármű üzemeltetési költsége minimum a duplájára emelkedik az új energiaárak mellett – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság. 

Fonti Krisztina nyílt levelében úgy fogalmazott: a fogaskerekű a Hegyvidék, sőt a főváros egyik legnépszerűbb kötöttpályás közlekedési eszköze, működtetése kötelező feladata a Fővárosnak, védendő és megtartandó érték is egyben.

Üzenetében arra is kitért: nehezen hihető a takarékosságra hivatkozás a fogaskerekű esetében akkor, amikor ez az egyetlen közlekedési eszköz, amelynek működését a főváros megszünteti.

Levelében arra szólította fel a főpolgármestert: milliárdos költségvetésű politikaimarketing-iroda fenntartása és politikai döntések helyett az ott élők érdekeit képviselje, és tegye lehetővé, hogy ismét használhassák a fogaskerekűt. 

A városházán korábban azt ígérték, a pénzügyi nehézségeket nem bezárásokkal akarják enyhíteni, ám a VG már egy héttel ezelőtt saját információira hivatkozva arról írt, leállítják a fogaskerekűt, amely túlzás nélkül kijelenthető, hogy Budapest egyik büszkesége – már csak azért is, mert a világon a harmadik ilyen vasút. Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán azt írta:

Budapesten a város saját bevétele arra sem elég, hogy idén kifizessük belőle a megnövekedett energiaszámlát. Erre a helyzetre nem jelent megoldást, ha bármit bezárunk, megszüntetünk, nem is ebbe az irányba indulunk.

Borítókép: Fonti Krisztina Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.