Musical készülhet Az Ég tartja a Királyt történelmi regényből

Rendhagyó keretek között, ünnepélyesen bemutatták tegnap Zsuffa Tünde író hetedik könyvét, a IV. Béla király életét megörökítő, Az Ég tartja a Királyt című történelmi regényt. Aki részt vett az eseményen, sok érdekes dolgot megtudhatott: nemcsak a könyv keletkezéstörténetét ismerhette meg, hanem az író eddigi, tragédiákkal átszőtt életébe, legbelsőbb vívódásaiba is bepillantást nyerhetett. A tervek szerint az új regényből is musical készülhet.

2022. 11. 23. 13:05
Zsuffa Tünde könyvbemutatója Fotó: Tóth Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepélyesen bemutatták kedd este Budapesten, a Mátyás-templom főplébániáján Zsuffa Tünde író legújabb, hetedik, Az Ég tartja a Királyt című regényét, amely november 10-én jelent meg.

A bemutatót mások mellett megtisztelte jelenlétével Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, Berta Tibor tábori püspök, Varga Miklós énekes, színművész, Szikora Róbert énekes, aki a Zsuffa Tünde regénye nyomán készült musical, Az Ég tartja a Földet zenéjét szerezte, és eljött a könyvbemutatóra a darab több szereplője is.

Továbbá családtagok, illetve nagyon sok barát, munkatárs és ismerős is együtt ünnepelt az íróval a legújabb könyv bemutatóján, amelynek megjelenéséről korábban beszámoltunk. Megírtuk, hogy az Az Ég tartja a Királyt című regény IV. Béla és a tatárjárás idejébe röpíti az olvasót, hogy megismerhesse ennek a nehéz időszaknak a jeles szereplőit. 

 

Szerelem és humor

Történelmi ismereteink alapján mindannyian tudjuk, hogy IV. Béla nevéhez az „országépítő”, a második honalapító nevet kapcsoljuk. Zsuffa Tünde legújabb regényéből azonban megismerhetjük az embert is, aki esendő volt, mint mindannyian, és a könyvből kiderül, hogy végül csak korábbi önmagát felülmúlva, megtérve válik egy ország megtartójává, egy nemzet összekovácsolójává. 

A történetben ott van a szerelem és a humor is, emellett, mint minden Zsuffa Tünde-könyv, az Ég tartja a Királyt című regény is a múltban játszódik, de a jelennek üzen. Magyarország Kelet és Nyugat között őrlődik, magára maradva.

A keletről érkező tatárok elleni harcban nem számíthat nyugati segítségre, de a pusztító hadak feltartóztatásával mégis éppen azoknak az államoknak nyújt védelmet, amelyek magára hagyták a küzdelemben. De itt az üzenet talán legfontosabb eleme: ha a Földön nincs is segítsége, szövetségese Magyarországnak, de föntről oltalmat kapunk. Az Ég tartja a Királyt!

 

A pokol bugyraiban

A címbeli hasonlóság ellenére Zsuffa Tünde regényei, Az Ég tartja a Királyt és a két éve kiadott Az Ég tartja a Földet nem egy sorozat részei, de mégis szorosan összekapcsolódnak. Ezek után nem meglepő, hogy a kedd esti könyvbemutató első felében sok szó esett a Szent Erzsébet életét bemutató regény keletkezéséről és fogadtatásáról. A könyv nyomán készült musical több szereplője is mesélt arról, hogy mennyire megérintette őket az alkotás és a szerep, amelyet megtestesített a darabban. Közben Békefi Viktória és Buch Tibor több részletet is elénekelt a musicalból.

A történelmi regények szerzője, Zsuffa Tünde. Fotó: Tóth Gábor

Az Ég tartja a Királyt regényről Zsuffa Tünde az est moderátorával, Pásztor Zoltánnal, a Kossuth rádió szerkesztő-riporterével beszélgetett.

Az író kendőzetlen, olykor megdöbbentő őszinteséggel tárta fel nemcsak a regény keletkezésének hátterét, hanem ugyanígy megismerhettük Zsuffa Tünde múltjának, korábbi életének kíméletlenül nehéz időszakait is. Például azt, hogy egykoron a nehézségei, tragédiái miatt annyira haragudott az Istenre, hogy ököllel verte a falon függő bronz keresztet addig, amíg véres lett a keze, aztán a feszületet egy fiók mélyére dobta.

Elmondta ugyanakkor, hogy a saját korábbi pokoljárása segítette abban, hogy a könyvben megformálja IV. Béla alakját. Beszélt arról is, hogy egy-egy könyvbeli szereplő gonoszsága, kíméletlensége és igazságtalansága annyira hatással volt rá, hogy az ilyen részletek megírása után aludni sem tudott. Emiatt megfogadta, hogy nem ír többet középkori regényt.


Életre szóló tanítás

Elhangzott továbbá az ünnepi rendezvényen, hogy miként a Szent Erzsébet életét bemutató könyvből, úgy az Az Ég tartja a Királyt című regényből is musical készül majd. Ez egyedülálló vállalás, hiszen korábban soha nem került kétrészes történelmi musical színpadra. A beszélgetés közben Horányi László, aki Az Ég tartja a Földet című musicalban II. Andrást alakította, részleteket olvasott föl a IV. Béla életét bemutató regényből.

A könyvbemutatón megtudhattuk azt is, hogy Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Királyt című regényt műkorcsolyázó fiának, Berei Mózes Józsefnek ajánlotta.

Mint elmondta, tette ezt azért is, mert a fia, az országot elhagyni kényszerülő, Pepe becenévre hallgató sportoló jelenleg ugyanúgy egy romhalmaz tetején ül, miként tette azt IV. Béla a tatárjárás után. Az író elmondta, a fiától két dolgot kér: soha ne hagyja el az Isten és soha ne mondjon le a hazájáról!

Borítókép: Erdő Péter bíboros is megtisztelte Zsuffa Tünde legújabb könyvének bemutatóját (Fotó: Tóth Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.