Navracsics Tibor: Még idén megállapodás születhet az EU-val

A területfejlesztési miniszter kitért arra is, hogy szerinte nem volt jó döntés a Fidesznek kilépni az Európai Néppártból.

Magyar Nemzet
Forrás: 24.hu2022. 11. 04. 8:08
null
20220620 Budapest Navracsics Tibor területfejesztési miniszter fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tárgyalások, ha hivatalosan nem függenek is össze, hatással vannak egymásra. Abban bízom, hogy november közepe után felszabadul az út a partnerségi megállapodás aláírásához –fogalmazott Navracsics Tibor a 24.hu portálnak adott interjúban az európai uniós forrásokról zajló tárgyalásokról. 

A területfejlesztési miniszter hozzátette: november 19-e egy fontos időpont, akkor kezdi meg a működését az Integritás Hatóság, és ez fontos időpont a vállalások addigi végrehajtásának szempontjából is. 

Mint jelezte, szeptemberben, amikor a bizottság úgy értékelte a jogállamisági, kondicionalitási eljárásban tett magyar vállalásokat, hogy azok alkalmasak arra, hogy a bizottság által korábban felhozott aggályokat kezeljék, akkor jelezte azt is, hogy a végrehajtás megindításával együtt ismét rátérhetünk a Helyreállítási Alappal kapcsolatos tárgyalásokra. 

– Amikor ezek a tárgyalások októberben megkezdődtek, akkor a bizottság jelezte, hogy néhány, általa az igazságszolgáltatás függetlenségéhez tartozónak vélt kérdést behoz a tárgyalásokra. Ezeknek az azonosítása folyt eleinte, akkor a bizottság még nem nevezte meg, milyen problémákra gondol. Most pedig már kevésbé a nemzeti tervről folyik a tárgyalás, az rendben lévőnek látszik, most inkább az igazságszolgáltatás függetlenségéről, illetve az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatáskörmegosztással kapcsolatos kérdésekről folyik a vita – húzta alá Navracsics.

Kiemelte: kisebb mértékben a Helyreállítási Alapban, nagyobb mértékben az operatív programokban vannak olyan intézkedések, amelyek részben a pedagógusok béremelését is magukban foglalják, az oktatási rendszer modernizációjával együtt. Ilyenek az eszközrendszer ellátása, intézményi korszerűsítés, és ennek része a pedagógusok béremelése is.

– Ha az operatív programokban sikerül megegyezni, és megkötöttük a partnerségi megállapodást, akkor lehet béremelés, igen. De ez az idén meg fog történni – rögzítette. Továbbá a miniszter részletezte, hogy a megállapodások aláírásáig biztos számot nem tud mondani, de összességében 1,5–2 milliárd eurót szán a kormány az alapból az oktatás fejlesztésére.

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy szerinte a Fidesznek hiba volt kilépnie az Európai Néppártból, majd ismét jelezte, hogy azért lépett át a Kereszténydemokrata Néppártba, mert az továbbra is tagja az Európai Néppártnak.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.