Orbán: A minimálbér ma magasabb, mint az MSZP–SZDSZ-kormány idején az átlagbér

A minimálbérről a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyezniük.

Bákonyi Ádám
2022. 11. 02. 16:08
Orbán Viktor Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kordás László az azonnali kérdések órájában arról beszélt, hogy Dobrev Klárának, az árnyékkormány vezetőjének is köszönhetően az Európai Parlament irányelvet fogadott el az EU-ban alkalmazandó megfelelő és méltányos minimálbérekről, ennek átvételére két évük van a tagállamoknak. A DK képviselője bírálta a kormány, amiért a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb az EU-ban, aminél szerinte csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában kevesebb. – A kormány mikor hajlandó megtárgyalni és átültetni a hazai jogrendbe az uniós normákat? – kérdezte Kordás László. 

– Muszáj az emlékébe idéznem azt az egyszerű tényt, amikor önök kormányoztak, akkor az átlagbér alacsonyabb volt, mint most a minimálbér – reagált Orbán Viktor. 

Hangsúlyozta: az elmúlt 12 évben a magyar gazdaság sikeresebb volt, mint a baloldali kormányok alatt, ezért volt lehetőség a minimálbér többszörös, jelentős mértékű emelésére.

„Idén húsz százalékkal nőtt a minimálbér Magyarországon, ami Európában talán a legnagyobb arányú növekedés volt, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a jövőben is növekedjen” – fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette: továbbra is annak a híve, hogy a minimálbérről a munkaadók és a munkavállalók egyezzenek meg egymással, hiszen annak gazdasági következményeit ők viselik.

Orbán Viktor végül kitért arra, hogy amikor Kordás államtitkár volt az MSZP–SZDSZ-kormány idején, nyolc év alatt csupán 23 ezer forinttal emelték a minimálbért. – Mit akar tőlünk? – kérdezte. 

Borítókép: Orbán Viktor képviselői kérdésekre válaszol a Parlamentben (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.