Orbán Balázs: Meg kell mentenünk Európát!

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak meg kell próbálnia elérni a tűzszünetet és a békét.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2022. 11. 08. 19:11
ORBÁN Balázs; ORBÁN Viktor; GÁL Kinga
Budapest, 2022. május 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ, a Fidesz elnöke (j) fogadja Tom Van Griekent, a belgiumi Flamand Érdek párt elnökét (b) a Karmelita kolostorban 2022. május 20-án. Mellettük Gál Kinga, a Fidesz alelnöke és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Tom Van Grieken a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary konzervatív politikai fórum vendégeként érkezett Budapestre. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha mindenki, aki a béke pártján áll, Putyin pártján állónak minősül, akkor elveszítjük a racionális vita esélyét. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanazon az oldalon áll, ahol Ferenc pápa, Henry Kissinger, Jürgen Habermas, a volt német kancellár vagy a volt osztrák kancellár. Nem lehet azt mondani, hogy ezek az emberek Oroszország érdekeit szolgálják

– fogalmazott Orbán Balázs a Rzeczpospolita lengyel lapnak adott interjújában, amit a Mandiner közölt magyar nyelven

„Magyarország álláspontja egyértelmű, többször is elmondta Orbán Viktor miniszterelnök: ebben a konfliktusban Oroszország agresszor, megsérti a nemzetközi jogot, veszélyezteti egy szuverén ország integritását, az ukránok pedig áldozatok, támogatjuk integrációjukat az EU-val” – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök politikai igazgatója. Mint mondta, hazánk a GDP-hez viszonyított volument tekintve hasonló mértékben segít Ukrajnának, mint Olaszország, Franciaország vagy Németország. A politikus szerint jól látszik, hogy nő a befagyott konfliktus kialakulásának a veszélye, ami pedig nem érdeke Európának, mert csak a stagnálását vagy visszafejlődését fogja eredményezni, különösen Közép-Európa esetében.

Ezért úgy gondoljuk, hogy a főszereplőknek, az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nem kellene elutasítaniuk a béketárgyalások gondolatát. Asztalhoz kell ülni, meg kell próbálni elérni a tűzszünetet és a békét. Ez Európa érdeke

– tette hozzá. Orbán Balázs véleménye, hogy soha nem késő egy racionális, nem katonai megoldást keresni. Kiemelte, hogy stratégiai szempontból mind Lengyelországnak, mind pedig Magyarországnak egy szuverén Ukrajnára és erős Közép-Európára van szüksége, hogy meg tudja védeni magát Oroszországgal szemben.

Megértjük, ha valaki Oroszországot fenyegetésként mutatja be. Önök, lengyelek azonban először azt mondják, hogy Oroszország túl gyenge ahhoz, hogy megszállja Ukrajna egész területét, egy pillanattal később pedig azt, hogy Oroszország fenyegetést jelent egész Európára nézve. Ez a két állítás nem lehet egyszerre igaz

– válaszolta arra a felvetésre, mely szerint Ukrajna Európáért is harcol, hiszen reális annak a veszélye, hogy Oroszország más országokat is megtámadhat. Jelezte: azért van szükség erős nyugati vezetésre, mert Oroszország akkor támad, amikor úgy érzi, hogy a Nyugat gyenge. A politikus emlékeztetett, hogy Donald Trumpnak igaza volt, amikor azt mondta, hogy amikor az ő elnöksége előtt, Obama alatt Moszkva érezte Amerika gyengeségét, megtámadta a Krímet.

Folyton megjelennek olyan vádak, hogy a stratégiánk része az, hogy meg szeretnénk változtatni a határokat. Ez nem igaz. Tagja vagyunk az EU-nak, a történelem arra tanít bennünket, hogy csak a békés együttműködés visz minket előre, és ha másokkal harcolunk, az számunkra pusztulással végződik. Mind Magyarország, mind Lengyelország számára is nyilvánvaló, hogy össze kell fognunk.

– fejtette ki a politikus, amikor a lap a határok megváltoztatásának igényéről kérdezte.

„Magyarországnak világos stratégiája van, a Kárpátok közötti régió nagyon fontos számunkra. Ami megtörtént, az megtörtént. Hiszünk a békés együttműködés, az európai integráció és Európa bővítésének eszméjében. Mert rajtuk keresztül, a határok megváltoztatása nélkül össze tudjuk hozni a szomszédos országok összes magyarját, és felelősséget tudunk vállalni értük. A történelemből megtanultuk, ha minden szomszédunk fenyegetésnek tart minket, akkor ők maguk válnak fenyegetéssé a mi számunkra, ami nem tesz jót a magyar nemzeti érdekeknek” – tette hozzá.

Elmondta: fontos kérdés az, hogy hogyan reagáljanak a kettős mércére és Brüsszel pénzügyi zsarolására.

„Lengyelország, Magyarországhoz hasonlóan, még mindig nem kap uniós forrásokat. És Brüsszel ugyanúgy fenyegeti, mint minket. Ebben a kérdésben lojálisak vagyunk Lengyelországhoz” – részletezte.

Orbán Balázs arról is beszélt, hogy a közelmúltig csak két nemzeti-konzervatív vezető volt, Morawiecki és Orbán, de a helyzet változik, éppen ezért fel kell készülnünk a 2024-es európai parlamenti választásokra is.

A Fidesz fontos szerepet kíván játszani a nemzeti-konzervatív erők összefogásában

– jelentette ki.

Hangsúlyozta: „keresni kell a lehetőséget a párbeszédre a legfontosabb jobboldali pártok minden vezetőjével. Leülni és tárgyalni. Nem tudom, ki fog végül egyesülni. Ha azonban megosztottak maradunk, nem leszünk erősek ahhoz, hogy megfelelően képviseljük a szuverenista nézeteket az EU-ban”.

Rá fogok ijeszteni ellenfeleinkre az unióban. Nagyon-nagyon sokáig együtt kell majd élniük velünk. Mert úgy gondoljuk, hogy feladatunk van: meg kell mentenünk Európát. Európát Közép-Európa mentheti meg. Mi, közép-európaiak vagyunk azok, akik tiszteletben tartjuk az EU eredeti értékeit: a családot, a vallást és a szuverenitást.

– jelentette ki Orbán Balázs.

Borítókép: Orbán Balázs (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.