időjárás 3°C Adél 2023. január 29.
logo

Szita Károly: Példátlan összefogást eredményezett az uniós szankciós politika megváltoztatására irányuló levél

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2022.11.22. 16:15 2022.11.22. 16:59
Szita Károly: Példátlan összefogást eredményezett az uniós szankciós politika megváltoztatására irányuló levél

Az elmúlt három évtizedet tekintve példátlan összefogást eredményezett a magyarországi önkormányzatoknál az Európai Bizottság elnökének címzett, az orosz–ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását, a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérését kérő levél – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke kedden Kaposváron.

Szita Károly (Fidesz–KDNP) sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az általa másfél hónappal ezelőtt Ursula von der Leyenhez küldött nyilatkozathoz eddig a települések több mint 80 százaléka, 2551 önkormányzat csatlakozott.

Az elmúlt harminc évben nem volt olyan ügy, amely mellé ennyi településvezető odaállt volna, nem volt egyetlen téma sem, amelyet ennyire közösen akartunk volna

– jelentette ki.

Hangoztatta: a sok millió embert képviselő önkormányzatok úgy látják, hogy a mostani baj okozói egyértelműen Brüsszelben laknak, dolgoznak, a mostani baj okozója egyértelműen az elhibázott brüsszeli szankciós politika.

Szita Károly véleménye szerint mára világossá vált, hogy az energiaköltségek nagymértékű növekedésével járó szankciós politika tönkreteszi Európát, jelentősen megnehezíti az európai, így a magyar emberek életét is.

Emlékeztetett: felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy ha a szankciók közül nem kerülnek ki az energiára vonatkozó korlátozások, recesszióba döntik az országokat, beláthatatlan működési zavarokat okoznak a települések működésében.

Csak Magyarország 25 megyei jogú városában 135 milliárd forinttal nő az energiaköltség jövőre, közintézmények, kulturális létesítmények sora zár be, a települések azon gondolkodnak, hogyan csökkenthetik a közvilágítás költségeit, néhányuk nem tudja, bért fizessen az óvodákban vagy fűtésszámlát – mondta.

Az MJVSZ elnöke hangsúlyozta:

a békét együtt kell akarnunk, csak így tudunk eredményt elérni.

Szita Károly elmondta: az Európai Bizottság elnökének írt levéllel kapcsolatos fejleményekről, köztük Ursula von der Leyen esetleges válaszáról később tájékoztatják a közvéleményt.

Borítókép: Szita Károly (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.