időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Tagadja az amerikai nagykövetség, hogy közük lett volna a verekedő katonákhoz

Magyar Nemzet
2022.11.25. 18:24 2022.11.25. 18:39

A nagykövetség szerint a legutóbbi cikkünkben hivatkozott informátorunk tévesen azonosítja a romkocsmában történt verekedésben érintett személyeket az Egyesült Államok budapesti nagykövetségéhez rendelt amerikai tengerészgyalogosokként. 

A lapunkhoz eljuttatott kommüniké szerint a nagykövetség biztonsági személyzetének egyetlen tagja sem volt érintett a cikkünkben leírt helyzetben.

Korábban azt írtuk, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok voltak azok, akik néhány napja verekedésbe keveredtek egy belvárosi romkocsmában. Az Egyesült Államok és hazánk között 2019-ben megkötött védelmi együttműködés egyik törvényi szakasza úgy fogalmaz: Magyarország elismeri annak különleges fontosságát, hogy az USA hatóságai fegyelmi felügyeletet gyakoroljanak a fegyveres erők tagjai felett. 

Ez alapján ha egy amerikai katona Magyarországon szabálysértést, bűncselekményt követ el, a magyar hatóságok automatikusan nem járhatnak el vele szemben. 

Az amerikai nagykövetség most kiadott nyilatkozatából az nem derül ki, hogy a Budapesten verekedő katonák milyen alakulathoz  vagy szervezethez tartoztak, állításuk szerint nem hozzájuk.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.