Tagadja az amerikai nagykövetség, hogy közük lett volna a verekedő katonákhoz

Azt állítják, a nagykövetség biztonsági személyzetének egyetlen tagja sem volt érintett a cikkünkben leírt helyzetben.

Magyar Nemzet
2022. 11. 25. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagykövetség szerint a legutóbbi cikkünkben hivatkozott informátorunk tévesen azonosítja a romkocsmában történt verekedésben érintett személyeket az Egyesült Államok budapesti nagykövetségéhez rendelt amerikai tengerészgyalogosokként. 

A lapunkhoz eljuttatott kommüniké szerint a nagykövetség biztonsági személyzetének egyetlen tagja sem volt érintett a cikkünkben leírt helyzetben.

Korábban azt írtuk, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok voltak azok, akik néhány napja verekedésbe keveredtek egy belvárosi romkocsmában. Az Egyesült Államok és hazánk között 2019-ben megkötött védelmi együttműködés egyik törvényi szakasza úgy fogalmaz: Magyarország elismeri annak különleges fontosságát, hogy az USA hatóságai fegyelmi felügyeletet gyakoroljanak a fegyveres erők tagjai felett. 

Ez alapján ha egy amerikai katona Magyarországon szabálysértést, bűncselekményt követ el, a magyar hatóságok automatikusan nem járhatnak el vele szemben. 

Az amerikai nagykövetség most kiadott nyilatkozatából az nem derül ki, hogy a Budapesten verekedő katonák milyen alakulathoz  vagy szervezethez tartoztak, állításuk szerint nem hozzájuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.