Újabb jelét adta keresztényellenességének a Facebook

Megint gyanúsan részrehajló módon tesznek különbséget a tartalmak között.

Forrás: Mandiner2022. 11. 06. 9:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról már sok szó esett, hogy a kék óriás hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a keresztény tartalmakkal szemben, ennek pedig most újabb jelét adta a vállalat – olvasható a Mandiner cikkében.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának egyik, a kortárs keresztényüldözés jelenségét körbejáró adásában beszélt arról, hogy a Facebook nem engedi hirdetni a hazai történelmi felekezetek párbeszédét szolgáló szervezetet. 

Fischl Vilmos tájékoztatása szerint a rendszertől kapott virtuális indoklások szerint a MEÖT által hirdetni kívánt evangéliumi tartalmak nem felelnek meg a hirdetési felület szellemiségének. 

„Nyilvánvaló, hogy Európában nem a kereszténység rendszerszintű, fizikai üldözéséről van szó, hanem egy olyan kulturális környezet tudatos felépítéséről, amelyben a kereszténység kevésbé érvényesülhet” – írta akkor az esettel kapcsolatban Köntös László. A református lelkész, aki lapunk figyelmét is felhívta az esetre, már találkozott a jelenséggel: a korábban a RePoszt oldalán publikáló szerzők írásai közül az övét nem hirdethette a református blog. A Szilícium-völgyből sem akkor, sem most nem érkezett érdemi válasz a miérteket firtató magyar (keresztény) kérdésekre. 

Köntös László értékelése szerint 

míg tehát egyik oldalról megy itt a nyugati fősodratú liberális lózung az »értékekről«, a »nyilvánosságról«, a »szabadságjogokról«, addig simán meg lehet azt csinálni, hogy a közösségi média egyik leghatékonyabb, milliókat befolyásoló felülete egy hivatalos egyházi szervezet hirdetéseit letiltja. 

Korábban széles körben váltott ki értetlenséget, amikor a legnagyobb közösségi médium törölte egy katolikus hitvédelmi oldal cikkét, amely a lelki áldozásról szólt – azaz mélyteológiai értekezést tartalmazott, és semmiféle kényes témát nem érintett. A szankciót követően a Facebook letiltotta a KV Blog (Katolikus Válasz Blog) valamennyi linkjét, amelyeket napokig üzenetként sem küldhettek egymásnak a felhasználók. Akkor többen rámutattak: ugyanezen időszakban az Iszlám Állam a félhivatalos oldalain keresztül toborzott terroristákat a soraiba, és fenntartotta közösségi hálóját. A blog szerkesztői a tiltás idején a Mandinernek nyilatkozva rámutattak: meglátásuk szerint egyértelműen azért akadályozzák tartalmaik terjesztését, mert nem felelnek meg a progresszív ideológiai elvárásoknak, sőt nyíltan szembe is szállnak azokkal.

A fentivel párhuzamosan lehetetlenült el napokra a szintén hitvédelemmel foglalkozó Karizmatikus.hu és az Egyházzene.hu oldal, amelyek linkjei szintén tiltólistára kerültek a Facebookon. Az pedig az algoritmus egyik csúnya túlkapása volt, amikor Rubens Keresztlevétel című híres festményét minősítette tiltott tartalomnak. A rendszer akkor Jézus ábrázolása miatt „akadt ki”, a vonatkozó alkotáson ugyanis Jézus Krisztus fedetlen felsőtesttel látható.

David Curry, a keresztényüldözést világszerte monitorozó Open Doors szervezet vezetője korábban már többször is arra figyelmeztetett, hogy a keresztényeknek a nyugati világban is fel kell készülniük a cenzúrára. 

A Hetek című hetilapnak nyilatkozva azonban rámutatott arra is: ahol korlátozzák a vallásszabadságot, ott az ateisták jogai is csorbulnak.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.