Az egyházi közösségeknek köszönhetően teremthető meg a jövő

Potápi Árpád János államtitkár elmondta, hogy a templomok felújításával egyúttal megerősítjük a keresztény közösségeinket is.

Magyar Nemzet
2022. 12. 11. 19:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egyházi közösségeknek, az egyházaknak köszönhető, hogy meg tudtuk tartani magyar nyelvünket, hagyományainkat, identitásunkat, és nekik köszönhetően teremthető meg a jövő” – mondta Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Dombóváron, a helyi evangélikus templom külső felújítása alkalmából rendezett hálaadó istentisztelet után úgy fogalmazott: 

 

nincsen nemzet erős közösségek nélkül, és az erős közösségek alkotják a gyülekezeteket, egyházközösségeket is.

 

Az államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „a templomok felújításával egyúttal megerősítjük a keresztény közösségeinket is és önmagunkat is, hiszen közösségek nélkül nincsen jövő”.

Mint mondta, jó látni, hogy ennek a szemléletnek, valamint a magyar kormánynak és az egyházközösségeknek köszönhetően megújultak a templomok Magyarországon és a Kárpát-medencében. Továbbá közölte, hogy az elmúlt időszakban háromezer templomot és egyházi közösségi teret újítottak fel és csaknem kétszáz új templomot szentelhettek fel Magyarországon, Kárpátalján, Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken.

„Ezek olyan számok, amelyekre méltán lehetünk büszkék, hiszen mi magunk adtuk ehhez a munkát, közösen alakítottuk ki a célokat és közösen tudtuk megteremteni a lehetőségeket” – rögzítette. Potápi Árpád János jelezte, hogy a magyar templomfelújítási programnak is köszönhetően csaknem 26 milliárd forintból újultak meg templomok a magyarok lakta vidékeken.

 

Elválaszthatatlanok a templomok és az iskolák egymástól, hiszen az egyházak végezték az oktatást az elmúlt évszázadokban, és a 21. században is meghatározó szereplői az oktatás-nevelésnek 

 

– hangsúlyozta az államtitkár.

A vasárnapi hálaadó istentiszteleten Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét. A Dombóvári Evangélikus Társegyház csaknem száz esztendeje épült templomát a magyar templomfelújítási program támogatásával renoválták kívülről idén, amivel megújult a templomtorony tetőszerkezete és homlokzata, továbbá újrafestették az épület külső falait. A magyar templomfelújítási program részeként – Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár korábbi közlése szerint – 465 millió forint értékben 25 településen 31 templom újult, illetve újul meg Tolna megyében.

Borítókép: Istentisztelet a dombóvári evangélikus templomban (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.