Családbarát intézmény lett a Semmelweis Egyetem

Merkely Béla szerint a Semmelweis Egyetem régóta elkötelezett híve, hirdetője és gyakorlója a családbarát elvnek.

Magyar Nemzet
2022. 12. 01. 13:45
null

Merkely Béla szerint a Semmelweis Egyetem régóta elkötelezett híve, hirdetője és gyakorlója a családbarát elvnek.

Együttműködési megállapodást írt alá Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kuratóriumi alelnöke. A megállapodás – amellyel az intézmény elnyerte a Családbarát Egyetem címet is – célja a családbarát szemléletet népszerűsítése a felsőoktatásban. 

A együttműködési megállapodás aláírásakor Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta: a család a közösség alapegysége, legtöbbünk számára az élet legfőbb célját és értelmét is a család jelenti. Beszédében emlékeztetett Kopp Máriára, az egyetem tíz éve elhunyt professzorára, aki nagyon sokat tett a magyarság lelki állapotának jobbításáért. Hangsúlyozta: nélküle a Semmelweis Egyetem sem tölthetne be központi szerepet e téren, mivel az általa indított program alapjain indult el az intézményben a Családbarát Egyetem program 2019-ben. Kifejtette: a Semmelweis Egyetem régóta elkötelezett híve, hirdetője és gyakorlója a családbarát elvnek, vezetőként pedig úgy véli, nap mint nap tenni kell azért, hogy minél több hallgató és fiatal kolléga találja meg az egyensúlyt tanulás, munka és gyermeknevelés között, hiszen az intézmény legnagyobb ereje humánerőforrásában rejlik.

A Semmelweis Egyetem a családbarát címet azzal érdemelte ki, hogy a párkapcsolattal és a családi élettel összefüggő kurzusokat hirdet meg, ösztönzi az ezekhez tartozó kutatásokat, illetve fejleszti a gyermekek ellátását szolgáló infrastruktúrát a kisgyermekes hallgatók és munkatársak érdekében.

A eseményen Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az egyetem innovációs képességét nemcsak tudományos rangja, hanem családbarát hozzáállása is tükrözi. Megköszönte a Semmelweis Egyetemnek, hogy folyamatosan szem előtt tartja a magyar családok érdekeit, és felbecsülhetetlen értékű képzései mellett a családbarát szemléletre is odafigyel. Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kuratóriumi alelnöke ugyanakkor kiemelte: a Semmelweis Egyetem Kopp Mária munkássága révén a mozgalom bölcsőjének tekinthető. Örömét fejezte ki, mert a családok ügye az egyetem vezetése számára kiemelten fontos. Szerinte az intézmény több mint tízezer dolgozója és hallgatója számára alapvető, hogy megtapasztalják: a munka és a magánélet egy támogató közegben összeegyeztethető. Rámutatott: a mozgalom fő célkitűzése, hogy mindenki akkor vállaljon családot, gyermeket, amikor szeretne, és ne a körülmények határozzák ezt meg.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom korábban a Debreceni Egyetemmel, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Szent István Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, az Esterházy Károly Katolikus Egyetemmel, a Soproni Egyetemmel, az Állatorvostudományi Egyetemmel, valamint a Veszprémi Egyetemmel kötött megállapodást.

Borítókép: Hornung Ágnes, Merkely Béla, Ujvári Enikő (Fotó: Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.