Frakciópénzek és politikai öngyilkosság a baloldaltól

– Érthetetlen, hogy a baloldalon egy gazdasági válság kellős közepén kezdenek el panaszkodni és több pénzt követelni – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin arról, hogy a baloldali pártok nehezményezik, hogy jövőre csökken a parlamenti frakcióknak járó támogatások összege. A XXI. Század Intézet elemzője szerint a helyzet azért is érthetetlen, mert közben a baloldal még mindig nem tisztázta magát a guruló dollárok néven elhíresült ügyben.

2022. 12. 15. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Borzalmas üzenete van annak, hogy azok a baloldali politikai szereplők, akik mind ez idáig nem tisztázták magukat a rendszerváltoztatás óta legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányban, akikre jogosan égett rá az, hogy óriási pénzügyi támogatást kaptak a választások előtt és azóta is külföldről, most aránytalanul több pénzt követelnek a frakció­juknak – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Ahogy arról lapunk beszámolt, még hétfőn írt cikket arról a Népszava, miként érinti a baloldali pártokat az, hogy jövőre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a képviselőcsoportok. A pártok jelezték, hogy az elvonások megnehezítik a munkájukat, az MSZP pedig egyenesen odáig ment, hogy a döntést aljas támadásnak nevezte, aminek szerintük az ellenzék teljes ellehetetlenítése a célja.

 

Nagy Ervin emlékeztetett, hogy a választáson a szivárványkoalíció egy listát alkotott, de nem véletlenül alakítottak meg hat frakciót, hisz a pártfinanszírozást tekintve így nagyobb összeghez juthatnak. 

 

– A törvények és a jogszabályok szerint ugyanis a több frakció több költségvetési támogatást jelent a szivárványkoalíciónak – rögzítette. A szakértő véleménye, hogy leginkább az mutatja a helyzet fonákságát, hogy egy olyan valódi társadalmi támogatottsággal nem bíró fővárosi médiapártnak, mint a Párbeszéd, amely soha egyetlen választáson sem mérette meg önállóan magát, és a legtöbb közvélemény-kutatás szerint gyakorlatilag mérhetetlen, ma – a közös lista miatt – saját frakciója van és komoly költségvetési pénzekhez jut.

 

– Egy példátlan pártfinanszírozási botrány közepén több költségvetési támogatást követelni politikai öngyilkosság 

 

– fejtette ki a XXI. Század Intézet elemzője. Mint jelezte, számára érthetetlen az is, hogy a baloldalon egy gazdasági válság kellős közepén kezdenek el panaszkodni és több pénzt követelni, miközben nem tisztázták még magukat a guruló dollárok néven elhíresült ügyben. – Nincs mellettük egy olyan kommunikációs politikai tanácsadó, aki jelezné nekik, hogy most inkább csendben kellene maradni? Mert ez így tényleg önsorsrontó politika
– húzta alá Nagy Ervin.

Nyáron Kocsis Máté, valamint Simicskó István, a Fidesz, illetve a KDNP frakcióvezetőjének javaslatára a T. Ház elfogadta, hogy 2023-tól csökkentsék a képviselőcsoportoknak járó juttatásokat, a megtakarított összegeket pedig a rezsivédelmi alapba irányítják át.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Nagy Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.