időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Ismét létrejött a Honvéd Vezérkar

Magyar Nemzet
2022.12.07. 18:23 2022.12.07. 18:28
Ismét létrejött a Honvéd Vezérkar

Az Országgyűlés 136 igen szavazattal, 46 ellenvoks és tíz tartózkodás mellett döntött a Honvéd Vezérkar újbóli létrehozásáról. A Honvéd Vezérkar 2019 januárjában szűnt meg, akkor az Összhaderőnemi Parancsnoksággal összeolvadva vált Magyar Honvédség Parancsnokságává. Most azonban annak a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes szétválása miatt, a Tisztelt Ház újfent megalkotta a vezérkart a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos törvények módosításával.

Mivel november 1-jével létrejöttek a középirányító haderőnemi parancsnokságok, a Honvéd Vezérkar felső szintű stratégiai irányító lesz. Strukturális változásokat a jogszabály nem vezet be, a jelenlegi főparancsnoksági felépítés változatlan marad. 

A jogszabály tartalmazza a települési és veszélyelhárítási terv szabályait is, és a jövőben kormánydöntéshez lesz kötve a nemzeti eseménykezelő központ működtetése. Emellett a védelmi és biztonsági tevékenységben részt vevő szervezeteknek a jövőben kötelező lesz védelemgazdasági tervet készíteni. Változás még, hogy az alkotmánybírók, valamint az Alkotmánybíróság hivatalának alkalmazottai munkakörük teljesítésével eleget tesznek a polgári védelmi kötelezettségüknek, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai pedig igazolványt és jelvényt kapnak.

Borítókép: A képviselők a szavazás után az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Szócsaták az Országgyűlésben

Jávor Benedek ismét a hazáját mószerolja

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.