Márki-Zay egykori LMBTQ-felelőse is a DK-ban folytatja

Buzinkay György is átigazolt a Demokratikus Koalícióba – erről adott ki közleményt a Momentum még pénteken. A párt alapító tagja a baloldal közös képviselőjelöltje volt áprilisban a szentendrei körzetben, végül országos szinten itt kapta a legtöbb szavazatot a Fidesz jelöltje. Buzinkayt egyébként még a választások előtt LMBTQ-tisztviselőként is emlegették, aki akár a Márki-Zay Péter győzelme után felállítandó kormányban is szerepet kaphatott volna. Az egykori momentumos politikus most azt írta döntése hátteréről; rájött, hogy a baloldalt csak Dobrev Klára vezetheti győzelemre.

2022. 12. 12. 18:02
Borítókép: Buzinkay György (Forrás: Facebook/Buzinkay György)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Buzinkay György, a Momentum korábbi szentendrei jelöltje távozik a pártból, és Gyurcsány Ferenc mellett folytatja, közölte pénteken a Momentum. – Buzinkay azután döntött így, hogy a Momentum vezetése és szentendrei alapszervezete világossá tette számára: nem tudnak ígéretet tenni arra, hogy a Momentum őt indítja újra abban a szentendrei választókerületben 2026-ban, ahol 2022-ben is vereséget szenvedett – írta a párt a 24.hu-nak eljuttatott közleményében. 

A DK-ba igazoló politikus nem sokkal ezután a közösségi oldalán írt döntésének hátteréről. 

Buzinkay posztjában úgy fogalmazott; „mára világossá vált számomra, hogy a Demokratikus Koalíció az a párt, amely képes vezetni az ellenzéket”. Szerinte csak Dobrev Klára vezetésével nyerhet a baloldal, a Demokratikus Koalíció 2022-es miniszterelnök-jelöltje (aki végül Márki-Zay Péter ellen alulmaradt a baloldali előválasztáson) az egyetlen, aki legyőzheti Orbán Viktort. 

Buzinkay azt is írja, hogy a Momentum elkezdett jobbra tolódni, amivel ő nem tud azonosulni. „Nem fog a semmiből jönni egy ellenzéki megváltó, aki legyőzi a mai kormányt. Ne verjük át újra magunkat, mert annak újabb Fidesz-kétharmad lehet csak a vége!” – kritizálta egykori miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter politikáját az exmomentumos politikus. 

A Momentum egykori alapító tagja Budapesten kezdett politizálni, először az I. kerületben tevékenykedett, majd az V. kerületben volt önkormányzati képviselő-jelölt, de nem jutott mandátumhoz. Buzinkay 2022-ben a szentendrei egyéni választókerületben lett képviselőjelölt, az előválasztás után a hat baloldali párt támogatásával indult a fideszes Vitályos Eszterrel szemben. A baloldal számára létfontosságú lett volna, hogy Pest megyében a választókerületek nagy többségét megnyerje, azonban végül egyet sem sikerült elhódítaniuk. Buzinkay sem járt közel a bravúrhoz, a szavazatok 37 százalékát sikerült megszereznie. Ellenfele, Vitályos Eszter az egész országban a legtöbb szavazatot megszerezve lett egyéni országgyűlési képviselő. 

Buzinkayt a választási kampányban LMBTQ-ügyi tisztviselőként is emlegetni kezdték, korábban a Momentum Pride-felelőseként is ismert volt. A Ripost akkori értesülései szerint Buzinkay lett volna a felelős Márki-Zay háza táján az összes LMBTQ-témáért. 

 

Borítókép: Buzinkay György (Forrás: Facebook/Buzinkay György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.