Nyilvánosságra került Brüsszel magyar kormánynak címzett levele a globális minimumadóról

A Világgazdaság nyilvánosságra hozta, hogyan járult hozzá a tanács jogi igazgatója, hogy az iparűzési adó beleszámít a 15 százalékos globális minimumadó kulcsába. Időközben a magyar kormányzat megerősítette a levél eredetiségét, és hogy – ellentétben más országokkal – Magyarországon nem kell adót emelni – olvasható a cikkükben.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2022. 12. 13. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alberto de Gregorio Merino, az Európai Unió Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálati igazgatója jegyzi azt a levelet, amely megerősíti azt az uniós álláspontot, hogy a helyi iparűzési adó (hipa) a része a globális minimumadónak.

A szóban forgó levelet a jogi igazgató 

december 9-én, a múlt hét pénteken Brüsszelben írta meg, és Ódor Bálintnak címezte,

aki Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletét vezeti.

Fotó: Vg.hu

A levél tulajdonképpen egy válaszlevél Ódor Bálint megkeresésére, amely egy nappal korábban, december 8-án érkezett meg Alberto de Gregorio Merinóhoz. Ebben a magyar diplomata a globális minimumadó európai uniós irányelvének tervezetéhez kapcsolódóan tett fel kérdéseket.

Az egyik ezek közül arra vonatkozott, hogy minek minősül a hipa. Erre reagálva az Európai Unió Tanácsa – a szervezet az EU-tagállamok kormányait képviselő intézmény, amely uniós jogszabályokat fogad el és összehangolja az uniós szakpolitikákat – jogi szolgálatának igazgatója úgy fogalmazott,

megerősíti, hogy a hipa definíciója szerint úgy tűnik, hogy a fő jellemzőiben megfelel

a globális minimumadó kapcsán tervezett irányelvben foglalt adófogalmaknak – 20. cikk, 1. bekezdés (a). Alberto de Gregorio Merino azonban azt is hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben fontos az OECD megerősítő értelmezése. Az uniós irányelv eleve az OECD iránymutatásai alapján készült, és tartalmazza az összes tagállam, valamint harmadik államok adónemeit.

A kormányzat megerősítette a Világgazdaságnak, hogy az általuk nyilvánosságra hozott levél hiteles, és ebben kaptak tájékoztatást a hipa leírhatóságáról. A Kormányzati Tájékoztatási Központ válasza szó szerint a következő:

Valóban az önök által nyilvánosságra hozott levél formájában tájékoztatta Magyarország kormányát az Európai Unió Tanácsa arról, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba.

Ez azért nagyon fontos a globális minimumadó bevezetése szempontjából, mert

azt jelenti, hogy ellentétben más országokkal, hazánkban nem kell adót emelni.

A teljes cikket Itt az írásos bizonyíték: ez a brüsszeli levél enyhítette meg a magyar kormányt a globális minimumadó ügyében címmel a Világgazdaság oldalán olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.