Szalay-Bobrovniczky Kristóf: 2023-ban is folytatjuk a haderőreformot

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben Magyarország katonai kiadásai elérik a NATO által elvárt szintet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 28. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jövő évi költségvetés biztosítja a forrásokat a Magyar Honvédség modernizációjának folytatásához és Magyarország katonai kiadásai a vállaltnál egy évvel korábban elérik a GDP két százalékát – idézte a honvédelmi minisztert a tárca közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerdán arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben Magyarország katonai kiadásai elérik a NATO által elvárt GDP-arányos két százalékot, amire a Honvédelmi Alap is garanciát jelent.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország 2017 óta Közép-Európa egyik legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre, amelynek időszerűségét és jelentőségét a migrációs válság és a koronavírus-járvány után az Ukrajnában zajló háború is hangsúlyozottan igazolja.

– A Honvédelmi Alap jelenti a garanciát arra, hogy a Magyar Honvédség az ország védelméhez szükséges minden eszközt beszerezhessen és visszaadja a magyar katonák megbecsülését. Az alap segítségével a Magyar Honvédség a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt helyez majd a kutatás-fejlesztésre és innovációra, a nemzeti védelmi ipar újjáalakítása pedig tovább erősíti az ország gazdaságát – mondta.

A miniszter szólt arról is, hogy a Honvédelmi Minisztérium 2023-ban – a NATO előírásainak megfelelően – a védelmi kiadások több mint húsz százalékát fejlesztésekre fordítja.

A HM közlése szerint a miniszter kiemelte: a magyar kormány továbbra is nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes, bátor, innovatív és high-tech hadsereget építsen. A miniszter szerint jövőre három fő területre kell koncentrálniuk: a katonák egyéni és műveleti felszerelésének fejlesztésére és beszerzésére, a meglévő beszerzéseknek a Magyar Honvédség eszközparkjába történő integrálására, valamint az új csapásmérő technológiák rendszerbe állítására.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a védelmi innováció Magyarország nemzeti biztonsági érdeke, mivel csökkenti az importfüggőségét, növeli az ellátásbiztonságot és képes korszerűsíteni a rendszeresítésre kerülő védelmi eszközöket, ezzel növelve a haderő hadrafoghatóságát.

A tárca vezetője szólt arról is, hogy a haderőfejlesztés folytatásával Magyarország tovább erősíti pozícióját a NATO-n belül. Emlékeztetett: 2022-ben a Magyar Honvédség Gripenjei négy hónapon át védték a balti légteret, a koszovói KFOR-missziónak az utóbbi egy évben magyar parancsnoka volt, az orosz–ukrán háború nyomán létrehozott négy új harccsoport egyike pedig Magyarországon, magyar vezetéssel jött létre.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/Filep István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.