Kornélia 2024. március 3.
logo
Lapunk birtokába került a területfejlesztési miniszter levele, melyet az uniós biztosoknak küldött

„A bizottság döntése korlátozza a tudományos élet szabadságát” – Íme Navracsics levele

Kreft-Horváth Márk
2023.01.13. 11:01 2023.01.14. 08:21
„A bizottság döntése korlátozza a tudományos élet szabadságát” – Íme Navracsics levele

Levélben fordult Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokhoz a területfejlesztési miniszter az Erasmus-ügy miatt. Navracsics Tibor szerint az egész európai közösségnek kárt okoznak, ha kizárják Magyarországot az Erasmus+ és a Horizont Európa programokból.

A bizottság lépései sértik az alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát 

– olvasható abban a levélben, amelyet Navracsics Tibor küldött Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosoknak a mai napon. A lapunk birtokába került dokumentumban az uniós források felhasználásáért is felelős tárca nélküli miniszter azt írta: „Az Erasmus+ és a Horizont Európa programok nagyban járulnak hozzá a részt vevő hallgatók, oktatók és kutatók európai identitástudatának megerősödéséhez és személyes európai integrációjukhoz.”

 

Ennek ellehetetlenítése nemcsak a programból kimaradó magyar embereknek, hanem az egész európai közösségnek okoz visszafordíthatatlan károkat – tette hozzá a miniszter. 

Navracsics Tibor megjegyezte: őszinte megdöbbenéssel tapasztalta, hogy az uniós programokban közreműködő magyarországi szervekhez méltánytalan és megalapozatlan tartalmú levelek érkeztek.

A miniszter szerint a programokból való kizárásról döntő iroda a tanácsi határozatot annak szövegén túlmutatóan értelmezi. Navracsics nézőpontja szerint a végrehajtási határozat nem tiltja a pályázást a két fent említett programba.

„A hallgatói és oktatói sérelmek megelőzéséért tisztelettel kérem, hogy sürgősen tisztázzuk a félreértéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések, valamint a már elfogadott és hatályba lépett intézkedéseket késedelem nélkül módosítsák” – kérte a biztosoktól a miniszter. 

Navracsics Tibor felsorolta azokat az eredményeket is, melyek a modellváltás sikereit igazolják. Mint írta, a nemzetközi hivatkozások száma a modellváltó intézmények esetén 18 százalékkal növekedett 2020-hoz viszonyítva. A felsőoktatásba 2020 óta egyre több diák nyer felvételt, holott az érettségizők száma állandó. A külföldi hallgatók létszáma 2013-hoz képest 65 százalékkal emelkedett, negyvenezer fővel nőtt a számuk, a felsőoktatás magyar állami támogatása pedig 2022-ben és 2023-ban is a 2020. évi működés duplájára emelkedett. 

Ezeket a tényeket egyébként a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ismertette. Orbán Viktor miniszterelnök a ma reggeli rádióinterjújában azt mondta az ügyről: 

Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy okos diákjai legyenek, nem fogunk lemondani erről a lehetőségről, a kormány kifizeti az ösztöndíjakat a magyar költségvetés terhére, hogyha nem sikerül rendezni a nézeteltérést. 

A kormányfő szerint felmerül a kérdés, hogy miféle emberek a brüsszeli döntéshozók, hiszen micsoda dolog, hogy valaki bosszút áll a másik ember gyerekén, a magyar fiatalokon amiatt, mert a kormány és a bizottság között viták vannak.

– Az áll az ügy mögött, hogy Nyugat-Európában kormányváltást akartak, úgy gondolják, a migránsokat is be kell engedni, mi azonban védekezünk ez ellen, hiába akarnak beszorítani minket – fejtette ki. Hozzátette: – Van egy elgondolásuk arról, hogyan kell nevelni a gyerekeket, és azt gondolják, hogy a civil társadalmi mozgalmaknak szerepet kell játszania a gyermekek nevelésében.

– Minden konfliktus, ami fennáll, ebben az összefüggésben értelmezendő – jelentette ki Orbán Viktor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.