A magyarok csaknem kétharmada helyteleníti a bizottság döntését

A hírt ismerők 65 százaléka szerint nem döntött jól az unió, amikor kezdeményezte az Erasmus-program felfüggesztését Magyarországon.

2023. 01. 23. 9:01
erasmus,hallgatók
Szeged, 20190903. ERASMUS+, az E+ Nemzetközi Kreditmobilitási és a Makovecz Programmal érkező külföldi hallgatók beilleszkedését segítő hét megnyitója. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország Fotó: Frank Yvette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább a fiatalokat háborította fel az Európai Unió, amikor kilátásba helyezte az Erasmus-program magyarországi felfüggesztését – derül ki a Társadalomkutató múlt heti felméréséből. A kezdeményezésről értesülők kétharmada (65 százalék), azon belül a 18–29 éves korosztály több mint háromnegyede (77 százalék) elítéli a magyar diákok uniós egyetemeken való tanulását támogató program felfüggesztését. A kutatócég értékelése szerint 

az Erasmus-program felfüggesztése Brüsszel öngólja.

– Az Erasmus-program Magyarországi felfüggesztése bombahírként robbant be két hete, ezért nem meglepő, hogy a magyar társadalom minden csoportjának többsége azt állította a múlt heti felmérés során, hogy értesült a brüsszeli nyomásgyakorlásról. Arra a kérdésre, hallottak-e arról, hogy „az Európai Unió az Erasmus-program magyarországi felfüggesztését kezdeményezte” a válaszadók 62 százaléka felelt igennel, azaz három megkérdezettből majdnem minden második – írták a közleményükben

Kifejtették: a kezdeményezés magas hírértéke abban is tükröződik, hogy sokan véleményt is tudtak alkotni az ügyről. 

Arra a kérdésre, hogy „mindent egybevetve”, jól döntött-e az Európai Unió, amikor „kezdeményezte a magyar diákok külföldi tanulását támogató Erasmus-program felfüggesztését”, az összes megkérdezett 62 százaléka, a hírt ismerők körében 65 százalék felelt nemmel. Ez azt jelenti, hogy az Erasmus-program magyarországi felfüggesztésének kilátásba helyezésével közel ötmillió magyar ellenérzését váltotta ki a bizottság.

 

Értelmezésük szerint mindezt hangsúlyozottan támasztja alá, hogy különösen a fiatal felnőttek (18 és 29 év közöttiek), az Erasmus-program potenciális haszonélvezői körében magas a brüsszeli nyomásgyakorlás elutasítottsága. – A fiatalok körében azok, akik hallottak a felfüggesztésről, lényegében ötből négyen (77 százalék) helytelenítették azt – emlékeztetettek. 

Szerintük a brüsszeli döntéshozók vélhetően a magyar kormányra akartak nyomást gyakorolni kezdeményezésükkel, de valójában az Európai Unióval szembeni ellenérzéseket korbácsolták fel. Az Európai Unió által finanszírozott Eurobarométer-kutatás szerint a 15 és 24 év közötti magyarok 69 százaléka (a teljes népesség 56 százaléka) „bízik az Európai Unióban”. 

– Érdekesség még, hogy a magyar társadalomra jellemző politikai polarizáció ebben a kérdésben csak mérsékelten érvényesül. Kevésbé meglepő, hogy magyar kormánnyal elégedettek 76 százaléka elítéli az Erasmus-program felfüggesztéséről szóló EU-döntést (4 nem). Az azonban figyelmet érdemel, hogy a magyar kormánnyal elégedetlenek megosztottak: 42 százalékuk elítéli a brüsszeli döntést, 38 százalékuk nem. Nincs tehát olyan csoportja a magyar társadalomnak, amely az Erasmus-ügyben Brüsszel oldalán állna – írták közleményük végén. 

Borítókép: Illusztráció. Erasmus+, az E+ Nemzetközi kreditmobilitási és a Makovecz-programmal érkező külföldi hallgatók beilleszkedését segítő hét megnyitója (Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.