A méhnyakrák megelőzésére hívta fel a figyelmet Novák Katalin

Megrendítő és egyben inspiráló videót tett közzé a köztársasági elnök a halálos kórról, a megelőzés fontosságára figyelmeztetett.

Munkatársunktól
2023. 01. 24. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A méhnyakrák egy áldozatának özvegyével beszélgetett a betegségről és annak végzetes kimeneteléről Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-videójában Sámlis történetek címmel. A férfi elmesélte Novák Katalinnak, milyen tünetei voltak a betegségnek, mely kezelések tűntek eleinte sikeresnek, majd hogyan tért vissza a kór, és került a kisgyermekes édesanya olyan állapotba, ahonnan már nem volt visszaút. A videóból kiderül az is, hogy a férfi a tragédia hatására bekapcsolódott a nőgyógyászati daganattal érintetteket segítő Mályvavirág Alapítvány munkájába, mert nem szeretné, ha más gyerekek elveszítenék az édesanyjukat. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nők menjenek el a szűrővizsgálatokra és oltassák be lánygyerekeiket is. „Senki ne adja fel!” – mondta, majd hozzátette: a férjek feladata teljes erőbedobással feleségük mellett állni.

Tóth Ilona, az alapítvány kétgyermekes elnöke is elmesélte történetét, melynek tanulsága az, hogy rendszeresen kell szűrővizsgálatra járni, ő ugyanis ennek köszönheti az életét. Hangsúlyozta, mennyire létfontosságú a megelőző oltás és a szűrésre járás. Elmesélte, hogy az alapítvány létrejöttét is az ő gyógyulása inspirálta mintegy tíz évvel ezelőtt.

Megszólalt Dr. Novák Zoltán, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke is, aki elmondta: a méhnyakrák szerencsére egyre kevésbé gyakori betegség napjainkban, köszönhetően a sikeres szűrőprogramoknak. Kiemelte:

a rendszeres szűréssel megállapítható a daganatmegelőző állapot, és egy kis műtéttel megelőzhető a tényleges méhnyakrák kialakulása.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (Fotó: Bartos Gyula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.