időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

A méhnyakrák megelőzésére hívta fel a figyelmet Novák Katalin

Munkatársunktól
2023.01.24. 11:24 2023.01.24. 11:34
A méhnyakrák megelőzésére hívta fel a figyelmet Novák Katalin

A méhnyakrák egy áldozatának özvegyével beszélgetett a betegségről és annak végzetes kimeneteléről Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-videójában Sámlis történetek címmel. A férfi elmesélte Novák Katalinnak, milyen tünetei voltak a betegségnek, mely kezelések tűntek eleinte sikeresnek, majd hogyan tért vissza a kór, és került a kisgyermekes édesanya olyan állapotba, ahonnan már nem volt visszaút. A videóból kiderül az is, hogy a férfi a tragédia hatására bekapcsolódott a nőgyógyászati daganattal érintetteket segítő Mályvavirág Alapítvány munkájába, mert nem szeretné, ha más gyerekek elveszítenék az édesanyjukat. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nők menjenek el a szűrővizsgálatokra és oltassák be lánygyerekeiket is. „Senki ne adja fel!” – mondta, majd hozzátette: a férjek feladata teljes erőbedobással feleségük mellett állni.

Tóth Ilona, az alapítvány kétgyermekes elnöke is elmesélte történetét, melynek tanulsága az, hogy rendszeresen kell szűrővizsgálatra járni, ő ugyanis ennek köszönheti az életét. Hangsúlyozta, mennyire létfontosságú a megelőző oltás és a szűrésre járás. Elmesélte, hogy az alapítvány létrejöttét is az ő gyógyulása inspirálta mintegy tíz évvel ezelőtt.

Megszólalt Dr. Novák Zoltán, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke is, aki elmondta: a méhnyakrák szerencsére egyre kevésbé gyakori betegség napjainkban, köszönhetően a sikeres szűrőprogramoknak. Kiemelte:

a rendszeres szűréssel megállapítható a daganatmegelőző állapot, és egy kis műtéttel megelőzhető a tényleges méhnyakrák kialakulása.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (Fotó: Bartos Gyula)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.