Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Elbukott a szegedi lakásrendelet a Kúrián

Megsemmisítette a bíróság a törvénysértő rendelkezéseket, a Fidesz a jogtalanul beszedett bérleti díjak visszafizetésére szólított fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 13:17
Karnok Csaba
20200420 Szeged Tarjáni városrész panellakásai Zápor-tóval, a Pentelei sor tízemeletes tömb ablakából. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegedi önkormányzatnak vissza kell fizetnie a törvénysértő lakásrendelet alapján beszedett díjakat – közölte Chovanecz Kata fideszes önkormányzati képviselő. Elmondta: törvénysértő gyakorlat alapján működött a szegedi önkormányzat ingatlankezelő cége, az IKV Zrt. A Kúria a napokban döntést hozott az ügyben, amellyel megsemmisítette a szegedi lakásrendelet törvénysértő rendelkezéseit.

A baloldali többség által elfogadott lakásrendelet összekapcsolta az önkormányzati lakások szociális alapon történő bérbeadását és a költségelvű bérbeadást. Mindez azt jelenti, hogy sok szegedi családtól tavaly augusztus óta az IKV Zrt. a korábbinál lényegesen magasabb bérleti és egyéb díjakat szedett be – mutatott rá Chovanecz Kata.

Tavalyi változás az is, hogy a szociális alapon bérbe adott lakásoknál felszámoltak külön szolgáltatási díj néven karbantartási, biztosítási, egyéb üzemeltetési és ügyviteli díjakat, ami átlagosan havi tízezer forintos tehernövekedést jelentett a bérlőknek. Idén januártól ismét változtak a bérleti díjak, a belvárosban élők például 30–40 ezer forint pluszköltséggel szembesültek, amiről időben nem is értesültek – mondta az önkormányzati képviselő.

Chovanecz Kata emlékeztetett: a Fidesz képviselői már a rendelet tavaly májusi elfogadásakor rámutattak a jogszabály törvénysértő voltára. Felszólította a baloldali városvezetést, hogy haladéktalanul alkosson a jogszabályoknak megfelelő lakásrendeletet, az IKV pedig fizesse vissza a törvénytelenül beszedett díjakat a megkárosított bérlőknek.

A Kúria Varga Zs. András vezette önkormányzati tanácsa június 30-i hatállyal semmisítette meg a szegedi önkormányzat lakásrendeletének lakbérkedvezménnyel történő költségelvű bérbeadására vonatkozó részét. A január 17-én meghozott határozat rögzíti: a törvény az önkormányzati lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadását és a költségelvű bérbeadását egymástól elkülönülten szabályozza. A kétféle bérbeadás ezért nem kapcsolható össze. Költségelvű bérbeadás esetén az önkormányzat nem állapíthat meg lakbérkedvezményt.

Az önkormányzat többek közt arra hivatkozott, hogy a szegedihez hasonló lakbérkedvezmény nem egyedi a magyar nagyvárosok között.

A bíróság döntött a rendelet a bérbeadó által kezdeményezett csereelhelyezést szabályozó részének megsemmisítéséről is, mivel az nem felelt meg az egyértelműség elvének.

Borítókép: a tarjáni városrész Szegeden (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.