Navracsics Tibor retorziólistát kér Brüsszeltől

Az európai uniós forrásokért felelős miniszter január 25–26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Hahn és Gabriel biztosokkal – tudta meg az ATV. Navracsics kormányzati források szerint egy olyan listát szeretne kérni a bizottságtól, amelyben megmutatják, mely területeknél kell még az Erasmushoz hasonló brüsszeli retorziótól tartani. Ezen információnkat a miniszter munkatársai Magyar Nemzetnek megerősítették.

Magyar Nemzet
2023. 01. 17. 9:35
NAVRACSICS Tibor
Budapest, 2022. november 30. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ATV.hu-t kormányzati források arról tájékoztatták, hogy Navracsics Tibor január 25–26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosokkal. Ezen információnkat a miniszter munkatársai Magyar Nemzetnek megerősítették.

 

Középpontban az elvárások

A források szerint a jövő héten Brüsszelben Navracsics Tibor tárgyalásainak középpontjában az Erasmus- és a Horizont programok állnak − a bizottság konkrét elvárásainak a hivatalos tisztázása. Ugyanakkor, ahogy egy kormányközeli forrás fogalmazott, Navracsics szeretne a tárgyalásai során tájékozódni és világosan látni arról is, hogy a bizottság részéről van-e még valamilyen elvárás, „lista”, hogy az egyetemi hallgatókon, fiatalokon túlmenően „kiket és milyen retorziók” érhetnek − adott esetben − az Erasmushoz hasonlóan. Navracsics Tibor az uniós biztosoknak küldött levelében azt írta: 

A bizottság lépései sértik az alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát

− szögezi le. Az Erasmus+ és a Horizont Európa programok nagyban járulnak hozzá a részt vevő hallgatók, oktatók és kutatók európai identitástudatának megerősödéséhez és személyes európai integrációjukhoz − írta a miniszter, aki szerint „ennek az ellehetetlenítése nemcsak a programból kimaradó magyar embereknek, hanem az egész európai közösségnek okoz visszafordíthatatlan károkat”.− A hallgatói és oktatói sérelmek megelőzéséért tisztelettel kérem, hogy sürgősen tisztázzuk a félreértéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések, valamint a már elfogadott és hatályba lépett intézkedéseket késedelem nélkül módosítsák − kérte a biztosoktól a levelében.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.