időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Osztie Zoltán: Egy istentelenné lett világban mi vagyunk a remény letéteményesei

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.24. 12:45 2023.01.24. 12:52
Osztie Zoltán: Egy istentelenné lett világban mi vagyunk a remény letéteményesei

Idén ünnepli alapításának 975. évfordulóját a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia. A szám nem a templom korát jelzi, hanem azt, hogy 1048 óta létezik itt folyamatosan keresztény közösség.

Közösségük ebben az évben az alapítás mellett megemlékezik arról is, hogy a templom főoltára 1948-ban készült el, valamint szintén 75 esztendeje hangzott el ott Mindszenty József bíboros beszéde. A bíboros akkor úgy fogalmazott, ez a közösség „elbeszél, tanít és végül elvezet az örök élet felé” – idézte fel a keddi sajtótájékoztatón Osztie Zoltán plébános.

A plébános a tanítással kapcsolatban kiemelte: mindenre megvan a válasz az egyházban, a társadalom összes mai kérdésére.

Egy istentelenné lett világban, amely megtagadja keresztény gyökereit, mi vagyunk a remény letéteményesei, istenpártiak és emberszeretők vagyunk, a jövőbe tekintünk, Krisztus követségében járunk

– fogalmazott Osztie Zoltán.

Aranyossy Mihály turizmusért és kulturális eseményekért felelős helyettes gondnok arról beszélt, az emlékév eseményei három mérföldkő köré csoportosulnak: a Molnár-C. Pál által alkotott főoltárt a festő születésnapján, április 28-án ünneplik majd, a 975 éves plébánia négynapos búcsúja augusztus 12-től 15-ig tart, Mindszenty József bíboros beszédét pedig november 3-án idézik fel.

Borítókép: Osztie Zoltán (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.