Veszélyesek Európára a menekültként érkező afgán katonák

Veszélyesnek minősítette Európára, így hazánkra nézve is az afgán katonákat a lapunknak nyilatkozó Horváth József biztonságpolitikai tanácsadó, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy néhány napon belül három, terrorizmus miatt körözött embert fogtak el a szerb–magyar zöld határ közelében szerb oldalon, illetve Budapesten. A szakértő a NATO-kiképzést kapott afgán katonákat a terroristáknál is veszélyesebbnek tartja.

2023. 01. 07. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kellett látnoknak lenni, hogy terroristák bukkanhatnak fel Magyarországon, illetve a tömegesen érkező migránsok között – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója annak kapcsán, hogy néhány napon belül három, terrorizmus miatt körözött embert fogtak el a szerb–magyar zöld határ közelében szerb oldalon, illetve Budapesten. Mint emlékezetes, a szakember ennek bekövetkeztét már tavaly december 20-i számunkban is prognosztizálta. 

 

A Vajdaságban még december 29-én szerb kommandósok ütöttek rajta a Szabadka melletti migránstáboron, ahol két afgán volt elitkatonát fogtak el, Mer Hamza tábornokot és Abdul Rashid mesterlövészt, francia körözés alapján, míg január 4-én Budapesten belga körözés alapján a magyar rendőrök fogtak el egy belga–marokkói terrorista nőt. (Őt pénteki döntésével a Fővárosi Törvényszék kiadatási letartóztatásba helyezte.)

 

Mint azt karácsony előtt Horváth József közlése alapján megírtuk: a tömegesen érkező illegális migránsok között egyre több a kiképzett, zömmel afgán katona. Az operatív jelentések terroristák – tálibok, ISIS-katonák – érkezésére is figyelmeztetnek. Az Európai Unió migránspolitikája a 2015-ös események megismétlődésével fenyeget. Akkor illegális bevándorlók közé vegyülve szöktek be Európába a későbbi párizsi és a brüsszeli terrortámadások elkövetői.

Horváth József most azt emelte ki lapunknak: tavaly elég volt látni, hogy Afganisztánban hogyan durvul el a helyzet, a tálibok és az Iszlám Állam harcosai között egyre erősebb konfliktus van, folyamatosan harcolnak egymással. Ebből kifolyólag nyilvánvaló volt, hogy egyre többen veszik az útjukat Európa felé Afganisztánból, és a nagy számok törvénye alapján csak idő kérdése volt, hogy mikor lesznek közöttük olyanok, akik vagy egy terrorszervezet, vagy különlegesen kiképzett egységek tagjai. 

A biztonságpolitikai tanácsadó figyelmeztetett: a múlt év végén Szerbiában az afgán hadsereg egyik tábornokát, illetve mesterlövészét fogták el a szerb hatóságok, akikről kiderült, hogy a francia hatóságok terrorizmus miatt körözték őket. Ezek a hírek pedig a legveszélyesebb helyzettel szembesítenek. A körözés alapján elfogottak közül az egyik egy különleges katonai egység vezetője, a másik a mesterlövésze volt. 

Afganisztánban döntő részben NATO, ezen belül is amerikai kiképzés zajlott, a legjobb kiképzésen mentek keresztül. Ezek a katonák utána éles, háborús helyzetben is kipróbálhatták a tudásukat, sok esetben megtapasztalták, milyen embert ölni, milyen a háború brutalitása. 

– Ezek a katonák roninná váltak, miután tavaly kivonultak a szövetséges csapatok Afganisztánból. A munka nélkül maradt katonák, akiket a tálibok is üldöznek, nyilvánvalóan akár a saját egzisztenciájuk okán, akár azért, mert egy dologhoz értenek, a harchoz, áruba bocsátják ezt a képességüket, a jelek szerint Nyugat-Európában. Mintegy gazdátlan szamurájokként, roninokként keresik azt a gazdát, aki hajlandó a szaktudásukat megfizetni, ezért különösen veszélyesek. Szerintem sok esetben veszélyesebbek, mint a terroristák − világított rá minderre Horváth József. Szerinte az, amit jó hírnek mondhatunk, az az, hogy 

a francia titkosszolgálat figyelemmel kísérte a Szerbiában elfogottak útját, vannak információik a tevékenységükről. A történtekből leszűrhető, hogy különösen veszélyesnek ítélték az Európába érkezésüket.

 

A szerbiai hírek szerint a két elfogott személyen kívül továbbiak is képbe, illetve a szerb különleges egység kezébe kerültek. Kéttucatnyi szintén kiképzett afgán katona védte őket, ezért is kellett a szerb hatóságoknak a különleges egységeket bevetni az elfogásukhoz.

 

A belga–marokkói terroristanő budapesti letartóztatása pedig azt jelzi, hogy az EU tagállamainak titkosszolgálatai és rendvédelmi szervei napi együttes erővel lépnek fel a terrorizmus és a terroristák ellen, ami legalább annyira megnyugtató, mint a két afgán katona lekapcsolása.

Borítókép: A szerb rendőrségi aktákban szereplő fotókon a két elfogott afgán terrorista, balról a mesterlövész, Abdul Rashid, jobbról a tábornok, Mer Hamza

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.